Speed

To Access the full content, Please Purchase

  • Q1

    Write down the differences between uniform and non - uniform motion.

    Marks:3
    Answer:

    Uniform motion

    Non – Uniform motion

    In this motion, a moving body covers equal distance in equal time intervals.

    In this motion, a moving body covers unequal distance in equal time intervals.

    A body maintains the same speed throughout the motion.

    A body does not maintains the same speed throughout the motion.

    For example: Motion of the vehicle moving with same speed without stopping.

    For example: Motion of a bus starting from a depot.

    View Answer
  • Q2

    A train travels at a speed of 60 km/hr for 0.52hr, at 30 km/h for the next 0.24 hr and then at 70 km/h for the next 0.71h.What is the average speed of the train?

    Marks:5
    Answer:

    i) In the first case, the train travels at a speed 0f 60km/h for a time of 0.52h.
    Now, speed = distance / time = 60 km/h

    Distance = 60 x 0.52 = 31.2 km ------------------------- (1)

    ii) In the second case, the train travels at a speed 0f 30km/h for a time of 0.24h.

    Now, speed = distance / time = 30 km/h

    Distance = 30 x 0.24 = 7.2 km ------------------------------- (2)

    iii) In the third case, the train travels at a speed of 70km/h for a time of 0.71h.
    Now, speed = distance / time = 70 km/h
    Distance = 70 x 0.71 = 49.7 km ------------------------------- (3)

    From equation 1, 2 & 3 we get,

    Total distance travelled = (31.2 + 7.2 + 49.7) km = 88.1 km.

    Total time taken =(0.52 + 0.24 + 0.71)h = 1.47 h.

    average speed = Total distance travelled / totala time taken

    = (88.1/1.47)km/h

    Hence, average speed = 59.9 km/h

    View Answer
  • Q3

    A bus between Vishakhapatnam and Hyderabad passed the 100 km, 160 km and 220 km points at 10.30 a.m., 11.30 a.m. and 1.30. p.m. Find the average speed of the bus.

    Marks:3
    Answer:

    a) The distance covered between 10.30. a.m. and 11.30 a.m. = 160 km - 100 km = 60 km
    The average speed during this interval is,

    Average speed (v1) = distance / time taken
    or, v1 = 60 km/hr
    b) The distance covered between 11.30. a.m. and 1.30p.m. = 220 km - 160 km = 60 km

    The average speed during this interval is,

    v2 = distance / time taken

    or, v2 = 60 km/2h = 30 km/h

    c) The distance covered between 10.30. a.m. and 1.30p.m. = 220 km -100 km = 120 km

    The average speed during this interval is,

    v3 = distance / time taken

    or, v3 = 120 km/3 hr = 40 km/h

    View Answer
  • Q4

    Convert speed of 72km/hr into
    a) m/s
    b) cm/s

    Marks:2
    Answer:

    a) In m/s,
    Speed = 72 km/hr
    = 72 x [(1000 m) / (60 x 60 s)]
    = 20 m/s
    b) In cm/s,
    1m = 100cm
    Speed = 72 km/hr = 20 m/s
    = 20 (100cm) / 1 s
    = 2000 cm/s

    View Answer
  • Q5

    Define the following
    a) Average speed
    b) Uniform speed.

    Marks:2
    Answer:

    a) Average Speed : Average speed of a moving body is equal to the total distance travelled by the body to the total time taken by it to cover that distance.

    Average speed = Total distance travelled / total time taken

    b) Uniform speed : When a moving body travels equal distances in equal intervals of time irrespective of direction, then it is said to have uniform speed (constant speed).

    View Answer