Important Questions Class 7 English Honeycomb Chapter 2 – The Gift of Chappals
English is one of the important subjects in the class 7 curriculum. Students will need to learn the basics of the language as they will witness prose, poems, and stories on this subject. It might be difficult for them to frame different types of answers based on the theme of the chapter or the author’s perspective. Therefore, referring to important questions of Class 7 English Honeycomb Chapter 2 will benefit students, as it offers a complete set of questions from various sources and appropriate answers.
Class 7 Chapter 2, The Gift of Chappal, this narrative is divided into two halves. The first section depicts the generosity that youngsters offer to a cat. On the other hand, as they give the stranger chappals, the story elaborates on the children’s simplicity and humility towards the stranger (beggar). The author tries to convey the story’s simplicity and the children’s innocent point of view. Important questions Class 7 English Honeycomb Chapter 2 covered all the essential elements of the story and presented well in the form of answers.
Students will get to practice different types of questions in the list of important questions in Class 7 Honeycomb Chapter 2. It includes a one-word type, a short answer type, and a long answer type. Students will also notice fill-in-the-blanks, match the pair and true or false questions. These questions are compiled from various sources from NCERT books, CBSE extra questions and CBSE past years’ question papers. It is essential to be well aware of the latest CBSE syllabus; students can visit our Extramarks website and refer to other study material such as CBSE revision notes and CBSE sample papers.
Important Questions Class 7 English Honeycomb Chapter 2 – With Solutions
Question 1. Describe Ravi’s role in the narrative.
Answer: Ravi was a bright young man. He was an excellent observer with solid historical understanding. His sense of humour was sharp, despite his cheerful nature. In front of Paati, he could obtain milk for the kitten. He also used his intelligence by giving the beggar a pair of chappals belonging to a music teacher. He was generous and kind and recalled what Rukku Manni had told him about the Kama.
Question 2. Compare Lalli’s violin playing to that of the music teacher.
Answer: The violin was played mellifluously by the music instructor. His notes appeared to move up and down in the melody’s acoustic tracks. His smooth movement of the violin’s stem led to the creation of beautiful music. On the other hand, Lalli appeared to have difficulty playing the violin. In her hands, the instrument seemed miserable and powerless. She consistently missed the tracks and made a noise that even alarmed Mahendran.
Question 3. What made Ravi angry with the seniors?
Answer: Ravi was angry with the elders because he had always heard them tell him to treat animals with kindness, but every time he tried to, he got yelled at in return.
He had discovered the same elders criticising these animals as filthy. She had heard about the Kama from Rukku Manni, who would give whatever he had as a way to aid others. Even though Ravi tried to help the beggar by giving him the music teacher’s chappals, Rukku Manni was still upset with him.
Question 4. Was Rukku Manni correct to stand up for the kids?
Answer: Yes, Rukku Manni was correct in supporting the kids. Because only adults can instil moral values in youngsters and prevent them from acting inappropriately. Elders should comprehend the motivations underlying children’s behaviour. Sometimes children may not take their parent’s permission because they are afraid of being reprimanded, but it might be that they are acting morally. The matter must be viewed from the perspective of the youngsters, and if they are correct, both parents and children should praise them. If something goes wrong, it should be explained to them and why.
Question 5. How was Mahendran affected by the Lalli’s sound?
Answer: Lalli was practising music and trying hard to learn the basics. As she was holding the violin, she could not practise fluently. However, the sound made by Lalli while practising the violin frightened Mahendran.
Question 6. Why was Meena so full of tears?
Answer: Meena observed poor people and hungry beggars. Their bare feet had blisters, and the sight of cracked feet and peeling blisters made Meena cry. She was full of tears and was crying.
Question 7. Why did Mridu like the cat’s name, Mahendran?
Answer: Mahendravarma Pallava Poonai, or MP Poonai in short, was Ravi’s nickname for the kitten. Mahendran was the name they were using. Mridu loved the name because it didn’t sound like a cat’s typical cute name and sounded more real to her.
Question 8. Why did Rukku Manni request that Ravi remove the beggar?
Answer: Rukku Manni had grown weary of the beggar’s daily visits to her home for the past week. Giving him food and other necessities had worn her out. She wished for him to move on and stop visiting their home. She then requested that Ravi expel him.
Question 9. What perceptions did the beggar have of the household’s female members?
Answer: The beggar thought the women of the house were quite generous. They had helped him live for a week by providing him with food to eat. He praised them as kind people and didn’t see why they would wish to reject him.
Question 10. What led Ravi to believe that Lalli would never master the violin?
Answer: Ravi believed Lalli would never master the violin. Previously, the music teacher would play the right notes, but she kept deviating from her course. He compares Lalli’s playing the violin to the derailing of a train. She kept going off the track while the teacher moved along the track without a hitch.
Question 11. What is the moral of the story, The Gift of Chappals?
Answer: The moral of this story is to lend a helping hand to those in need. The beggar required slippers. His feet were covered in blisters. They did the right thing, but the beggar lacked the funds to purchase another pair of slippers. Those in need deserve our assistance. Giving away a small portion of what we have extra is not harmful. We must help the needy with food, clothing, and other stuff. It might not mean anything to us, but it might mean everything to someone else.
Question 12. Fill in the blanks with appropriate expressions by using any one of the following:
i) I Avoid going to the theatre.
ii) He will post your letter.
iii)Please use my pen.
iv)He’ll give you access to his umbrella
v) Ramesh, one of my neighbours, will take you to the doctor.
vi) Don’t consume it.
Answer:
i) I Avoid going to the theatre if you don’t want to.
ii) He will post your letter if you want him to.
iii)Please use my pen if you want to.
iv)He’ll give you access to his umbrella if you want him to.
v) Ramesh, one of my neighbours, will take you to the doctor if you want him to.
vi) Don’t consume it if you don’t want to.
Benefits of Solving Important Questions Class 7 English Honeycomb Chapter 2
Many students face difficulty answering questions involving prose, poetry, and stories. Here, students are required to understand the theme of the chapter and the author’s perspective, which helps them to frame accurate and descriptive answers. In addition, it becomes tedious to refer to all the study materials before the exam, and students usually tend to miss out on key points. . Therefore, referring to important questions of Class 7 English Honeycomb Chapter 2 will help students, as it offers questions from all the reference materials and appropriate answers.
Given below are some of the benefits of solving important questions Class 7 English Honeycomb Chapter 2:
- Chapter 2 Class 7 English Honeycomb important questions will help students prepare for their examination.
- English Honeycomb Class 7 Chapter 2 important questions are written in an easy-to-understand manner by experienced English faculty.
- These questions provide a conceptual understanding of all the chapters and offer an overview of the type of questions which will appear in the examination.
- Class 7 English Honeycomb Chapter 2 important questions designed by subject expert teachers.
- Students can easily grasp the concept and enhance their exam preparation. It helps them to score well in the upcoming class 7 annual exams.
- Practising important questions in Class 7 English Honeycomb Chapter 2 can improve students’ English grammar and conceptual knowledge and understanding.
- The important questions are compiled from NCERT books, CBSE past years’ question papers, CBSE sample papers and CBSE extra questions.
- The set of important questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 2 follows the latest CBSE syllabus and guidelines.
Extramarks understand the importance of education and how good study material affects a student’s life. We at Extramarks take our role seriously to provide the most appropriate and useful resource to the students and help them excel in life. Therefore, our subject matter experts meticulously curate the best study material with appropriate solutions. Students will come across numerous types of reference materials which are offered in easy-to-understand language. Thus, students may also click on the links given below: