Important Questions Class 7 Science Chapter 17 – Forests: Our Lifeline
Science is a fascinating subject, but at the same time, it has some concepts which may be difficult to comprehend. Thus, students will have to make extra efforts to understand the concepts of Physics, Chemistry and Biology. The seventeenth chapter of Class 7 curriculum is Forests: Our Lifeline. This chapter discusses different types of forests, their uses and problems to be faced if there is no forest. This chapter covers concepts such as what is a forest?, the components of a forest, different types of habitats that dwell in a forest and so on. Chapter 17 carries a significant amount of weightage in the examination.
Extramarks is trusted by lakhs of students all over the country for providing essential resources that help study, revise, and prepare for examinations. To score well in Science, students must read all the chapters , be regular in class, take notes regularly, practise questions and answers. Extramarks understand the importance of solving questions and preparing students thoroughly well ahead of the exams.
Our question bank of Important Questions Class 7 Science Chapter 17 is prepared by keeping the latest CBSE syllabus in mind so that students can confidently rely on our study solutions. The questions are carefully collated by subject matter experts from a variety of sources such as NCERT books and exemplar, reference books, CBSE past years’ papers, etc.. Students can register with Extramarks and access to our Important Questions Class 7 Science Chapter 17.
Apart from the Chapter 17 Class 7 Science Important Questions, Extramarks platform offers many other study resources. These include NCERT solutions, CBSE revision notes, CBSE sample papers, etc. Extramarks can help students have a holistic study session and score better in their examinations.it is necessary to take guided practice and help to be aware of the mistakes and maximise your potential by learning how to frame the right answer and develop confidence to face questions with varying degrees of difficulty and get the highest score.
Important Questions Class 7 Science Chapter 17 – With Solutions
Chapter 17 introduces and discusses the chapter on Forests: Our Life and topics around types of forests, components of forests, various habitats staying in forests, etc. For this reason, studying the Science Class 7 Chapter 17 Important Questions is imperative to grasp the essential concepts and practise the chapter end questions.
Given below we have given a few questions and answers from our question bank of Important Questions Class 7 Science Chapter 17.
Question 1. Define humus. How is it formed?
Answer 1. Humus is a dark-coloured fluid found in the topsoil that is generated by microbes decomposing organic debris such as dead plant and animal remains.
Question 2. Define the crown of a tree.
Answer 2. A crown is a branch-like region of the tree above the stem.
Question 3. Define canopy.
Answer 3. A canopy is a roof-like structure formed by the branches of large trees over the other plants in the forest.
Question 4. What are decomposers?
Answer 4. Decomposers are microorganisms that turn dead plants and animals into humus.
Question 5. Explain how animals residing in the forest help it grow and regenerate.
Answer 5. Animals living in the forest help it grow and revive in the following ways
- i) Animals help in dispersing plant seeds.
- ii) Decaying animal dung provides nutrients for plants to grow
iii) Microorganisms convert dead plants and animals to humus.
Question 6. Explain how forests prevent floods.
Answer 6. Plants in the forests will not allow the rainwater to fall directly on the earth, and these plants also hold water which helps in preventing floods.
Question 7. Why should we worry about the conditions and issues of forests far from us?
Answer 7. We should worry about the forest for the following reasons-
- i) A decrease in forests results in an increase in carbon dioxide content in the atmosphere. This might result in global warming.
ii)Depletion of forests results in soil erosion
iii) Decrease in forest adversely affects the lives of animals living in the forest.
- iv) Absence of forests leads to flooding more often.
- v) Due to the reduction of the forest, the land will turn barren, which is called desertification.
- vi) It would lead to an increase in the earth’s temperature, and loss of vegetation and wildlife.
vii) Disturbing the biosphere means threatening the environment and a bleak future.
Question 8. Explain why there is a need for various animals and plants in a forest.
Answer 8. Various plants and animals in the forests help plants to regenerate and grow. A more excellent range of plants supports herbivores, which serve as carnivores’ food. Decomposers turn dead animals and plants into humus, thereby maintaining nutrient recycling. This wide variety makes a forest a thriving and dynamic living entity.
Question 9. “Forests are our lifeline.” Write five sentences on this topic.
Answer 9. Forests are our lifeline for the following reasons-
(i) Provide oxygen to keep us in a living state.
(ii) It absorbs carbon dioxide, a gas that contributes to climatic changes if its concentration increases in the atmosphere.
(iii) Provide us with wood, gum, medicinal plants and spices.
(iv) Protects the soil from erosion.
(v) Absorbing rain water and helping in maintaining the groundwater level.
- vi) Avoid flooding by increasing the water holding capacity of the soil.
Question 10. Why do people say that nothing goes to waste in a forest?
Answer 10. There is nothing that goes waste in a forest for the following reasons-
- i) Dry leaves and dead remains of animals are converted to a dark-coloured substance called humus. This provides nutrients to the plants.
- ii) Dead animals become food for vultures, birds, other animals and insects.
iii) Branches of trees and dried twigs are used as fuel by the people living in the forest region.
Question 11. Write any four factors which are responsible for the destruction of forests.
Answer 11. Factors responsible for the destruction of forests are-
(i) construction of roads.
(ii) construction of buildings.
(iii) industrial development.
(iv) increasing demand for wood.
Question 12. What are understories? How are they formed?
Answer 12. The understorey is the layer of trees and plants that grows beneath the main canopy of the forest. The differences in size, shape and height of the crowns of different trees and plants create different understories.
Question 13. Explain how forests prevent floods.
Answer 13. Plants act as a natural rainwater absorber and permit water to seep slowly to rejuvenate groundwater. This is how forests help prevent floods.
Question 14. How do forests balance the amount of oxygen and carbon dioxide in the atmosphere?
Answer 14. The green leaves of the trees take carbon dioxide from the atmosphere during photosynthesis and emit oxygen. This oxygen is necessary for animal respiration. Plants and trees absorb the carbon dioxide emitted by animals. It results in the green plants in the forests maintaining the oxygen-carbon dioxide equilibrium.
Question 15. What is the consequence of rapid urbanisation on forests?
Answer 15. Rapid urbanisation results in extensive deforestation to provide land and materials for housing and industrial purposes. Deforestation throws off the oxygen-carbon dioxide equilibrium. As a result, it leads to global warming. . As cities become more densely populated, air, water, and soil pollution grow, further degrading forests. Flooding and soil erosion are becoming more obvious. Forest destruction affects the habitats of many organisms, plants and animals, putting them at risk of becoming endangered species or simply disappearing. . Rapid urbanisation will also increase forest product utilisation, negatively impacting the forests’ health and constituents.
Question 16. Describe the importance of a food chain with examples.
Answer 16. A food chain is a series of organisms that either consume or are consumed. An organism eats the previous member of the food chain before the next member consumes it.
For Example, Grass ? Deer ? Tiger.
The food chain is vital as it provides food for organisms. Many food chains are found in woods, all of which are connected. These food networks aid in the maintaining of forest balance. As a result, if one of the components is affected , the rest of the food chain is also damaged.
Question 17. Explain how forests influence the water cycle.
Answer 17. Evaporation allows plants and trees to absorb water from the soil and release it into the atmosphere. This evaporating water condenses to form clouds, which ultimately rain. In forests, many trees can be found on a small land. As an outcome, more water is absorbed by the soil and delivered to the atmosphere. As a result, rainfall increases. This results in more water seeping into the forest floor and soil, raising groundwater levels.
Benefits of Solving Important Questions Class 7 Science Chapter 17-
At Extramarks, we understand the importance of solving important questions and we take our role seriously to provide the best resource to the students and help them get excellent grades.As mentioned earlier, Science is a subject that requires constant reading of each chapter. Class 7 students are advised to go through Extramarks Important Questions Class 7 Science Chapter 17. These important questions and their step-by-step solutions make the understanding of the chapter topics easier for the students.
Here are the benefits of studying important questions Class 7 Science Chapter 17:
- Students will revise everything and cover the entire syllabus, and these questions are created by the subject experts exclusively for the exams. There is a higher chance that some of these questions could be expected in the exam. It gives students an overall idea of how the questions might appear in their exams and that helps them to be prepared.
- All the solutions are checked and verified by subject matter experts in our team. The solutions are prepared in a step-by-step easy to understand language for students to easily comprehend the answers. It is wise to take guided practice and be aware of the mistakes. Students can maximise their potential by learning how to frame the right answer and get excellent grades in the examination.
- The list of Class 7 Science Chapter 17 Important Questions consists of objective types, short answers, and long answers. It has questions ranging from easier to difficult levels for students to practice and gain confidence in the preparation.
Extramarks provides comprehensive learning solutions for students from Class 1 to Class 12. We have abundant resources on our website and important questions and answers. Students can click on the links given below to access some of these resources: