Important Questions Class 7 Social Science Our Environment Chapter 6
Geography is the study of the planet’s physical features and environment, including how human actions affect these aspects and how they are inversely related. This subject also includes research on population distribution patterns, land use, resource availability, and industrial development. Class 7 Social Science Our Environment’s sixth chapter is Natural Vegetation and Wildlife. The growth of plants is regulated by moisture and temperature. Additionally, it relies on elements like soil thickness and slope. Forests, grasslands, and shrubs are the three basic groups into which natural vegetation is typically divided. Tropical evergreen forests, tropical deciduous forests, temperate deciduous forests, Mediterranean vegetation, temperate evergreen forests, and coniferous forests are the many different forms of natural vegetation. There are three types of grasslands: tropical, temperate, and thorny shrubs. To better grasp the chapter, refer to Chapter 6 Class 7 Social Science Our Environment Important Questions. Students can easily access all this and more on the Extramarks website.
Numerous sources have repeatedly explained geography. It is difficult for students to memorise everything. At Extramarks, we acknowledge the role of answering the important questions in a chapter. The NCERT Textbook, other reference books, previous exam questions, and other materials were used to create the Social Science Our Environment Class 7 Chapter 6 Important Questions by Extramarks specialists. Our Social Science specialists have created a list of step-by-step answers to help students comprehend each chapter. Class 7 Social Science Our Environment Chapter 6 Important Questions are available to students who register with Extramarks.
In addition to Important Questions Class 7 Social Science Our Environment Chapter 6, students can access materials like NCERT Solutions, CBSE revision notes, past year question papers, NCERT books, and much more can be found easily on the Extramarks website.
Important Questions Class 7 Social Science Our Environment Chapter 6- with Solutions
Social Science Academicians at Extramarks have designed an entire list of Important Questions Class 7 Social Science Our Environment Chapter 6 using various sources. Temperature and moisture control how quickly plants develop. It also depends on factors such as slope and soil thickness. The three main categories of natural vegetation that are commonly separated are forests, grasslands, and shrubs. The many types of natural vegetation include coniferous forests, Mediterranean vegetation, tropical evergreen forests, tropical deciduous forests, temperate evergreen forests, and temperate deciduous forests. Three kinds of grasslands are thorny bushes, tropical, and temperate. These questions and solutions help students better comprehend Natural Vegetation and Wildlife.
Mentioned below are a few Important Questions Class 7 Social Science Our Environment Chapter 6 and their solutions:
Question 1. In which part of the world is seasonal grassland found?
Answer 1. Seasonal grasslands can be found in the interior regions of the continent and the mid-latitudinal zone.
Question 2. What did Salima notice when she saw the images of the dense forests?
Answer 2. The images of dense woodlands were displayed to Salima by her father. He responded to the topic of why the trees are being removed by saying that the locals needed land for farming and habitation.
Salima wondered where we would obtain oxygen, lumber, fruits, etc., if all the trees were cut. What will happen to wildlife habitats?
Question 3. On which two factors does the growth of vegetation mostly depend?
Answer 3. Temperature and moisture are two elements that affect plant growth.
Question 4. Describe the main characteristics of tundra vegetation.
Answer 4. The major characteristics of tundra vegetation are:
- The polar areas are quite chilly.
- There is relatively little room for natural plants to grow here.
- Only mosses, lichens, and tiny plants flourish during the brief summer.
- North America, Asia, and Europe’s polar regions all support this vegetation.
- For protection against the harsh temperature, the animals in this area have thick hair and skin.
- Common creatures in this area include seals, walruses, reindeer, mink (musk oxen), Arctic owls, polar bears, and snow foxes.
Question 5. Mention the uses of coniferous forests.
Answer 5. Matchboxes and shipping boxes are made from the softwood evergreen trees found in coniferous forests. They are also used to create pulp, which is then used to create newspaper and paper.
Question 6. List the main characteristics of thorny bushes.
Answer 6. Dry desert areas, such as those in tropical and subtropical regions, are home to thorny bushes:
- Because of the severe heat and low rainfall, there is little plant cover.
- The trees feature extensive roots, thick stems, wax-coated leaves, and thorns to decrease transpiration.
- Cacti and other prickly plants are the predominant instances of vegetation.
- Common animals include camels, foxes, wolves, goats, and sheep.
Question 7. Which are the three broad categories of natural vegetation?
Answer 7. Three categories can be used to categorise natural vegetation:
- Forests—a place with plenty of rainfall and warm temperatures for plant development.
- Plants that thrive in areas with moderate rainfall are found in grasslands.
- Shrubs are plants that thrive in arid climates.
Question 8. List the main characteristics of temperate grasslands.
Answer 8. The primary characteristics of temperate grasslands:
- Temperate grasslands can be found in the middle latitudes and in the interior of the continents.
- Here, the grass is often short and nutrient-rich.
- Wild buffaloes, bison, and antelopes are prevalent in temperate grasslands.
Question 9. In which climatic conditions are citrus fruits cultivated?
Answer 9. Citrus fruits are cultivated in areas with hot, dry summers and warm, wet winters. Some of these citrus fruits are oranges, figs, olives, and grapes.
Question 10. Name the primary characteristics of tropical grasslands.
Answer 10. These are the primary characteristics of tropical grasslands:
- Tropical grasslands are found on both the sides of the equator and up to the tropics.
- In regions with moderate to little rainfall, grass flourishes.
- They may reach heights of three to four metres.
- African savannah grasslands, for instance.
- In tropical grasslands, it’s typical to see leopards, elephants, zebras, giraffes, deer, and other wild creatures.
Question 11. Name the two hardwood trees commonly found in tropical evergreen forests.
Answer 11. Rosewood and mahogany are two hardwood trees that are frequently found in tropical evergreen forests.
Question 12. Describe the main characteristics of Mediterranean vegetation.
Answer 12. Here are the major characteristics of Mediterranean vegetation:
- Temperate evergreen and deciduous trees cover much of the east and north-east edges of the continents.
- The continents’ western and southern western boundaries are distinct from one another.
- Most of its locations in Europe, Africa, and Asia are near the Mediterranean Sea.
- Outside of the whole Mediterranean area, this plant may also be found in South-West Africa and California in the United States.
- These areas are known for having scorching, dry summers and warm, wet winters.
- People have eliminated the native flora in this area to produce what they want, which has resulted in the widespread cultivation of citrus fruits, including oranges, figs, olives, and grapes. The fauna in this area is scarce.
Question 13. In which part of the world is tropical deciduous forests found?
Answer 13. Monsoon forests, sometimes referred to as tropical deciduous woods are found in areas that change seasons. India, northern Australia, and America are some of these regions.
Question 14. Identify the main characteristics of a temperate deciduous forest.
Answer 14. The principal characteristics of temperate deciduous forests are:
- In higher latitudes, temperate deciduous woods are more prevalent.
- They may be found in Chile, New Zealand, China, and the northeastern United States.
- They can also be found in Western Europe’s coastal areas.
- During the dry season, they lose their leaves.
- Oak, ash, beech, and other common trees may be found in these woodlands.
- These woodlands are home to various species, including deer, foxes, and wolves.
- Pheasants and monals are frequent bird species.
Question 15. Where may one find temperate evergreen forests?
Answer 15. Temperate evergreen woods can be found along mid-latitude coastal locations. These woods are typically found on the eastern edges of continents like the south-eastern United States, south China, or south-eastern Brazil. In temperate evergreen woods, you can find hard and soft trees, such as oak, pine, and eucalyptus.
Question 16. Explain the characteristics of tropical deciduous forests.
Answer 16. Here are some characteristics of tropical deciduous forests:
- Monsoonal woods are those found in tropical regions.
- They are widespread in Central America, northern Australia, and a huge portion of India.
- Seasonal variations are present in these areas.
- In order to save water during the dry season, trees lose their leaves.
- These woods contain hardwood trees.
- Sal, Teak, Neem, and Shisham are their names.
- Hardwood trees are excellent sources of building materials, transportation, and furnishings.
- Elephants, tigers, and lions are common creatures in these areas.
Question 17. List the characteristics of tropical evergreen forests.
Answer 17. Tropical rain forests are often referred to as tropical evergreen woods. They may be found close to the tropics and close to the equator.
- These areas are very warm.
- They get a lot of rain there every year.
- The trees do not completely lose their leaves if there is no dry season.
- They’re known as evergreens.
- Even during the day, the densely packed trees’ high canopies prevent sunlight from penetrating the jungle.
- Common hardwood trees include rosewood, ebony, and mahogany.
Question 18. What personal experiences did Salima’s father share with her on the many types of native plants seen throughout other continents? What did Salima discover?
Answer 18. Salima told her father about her journey to the Himalayas.
- Her father has been to several locations.
- He described to Salima how he had seen diverse types of plants in various locations across many continents.
- He talked about the subpolar areas’ coniferous woods.
- Thorny plants in arid areas.
- Damp areas with dense tropical hardwood forests, among other things.
- Salima came to the realisation that the Himalayas feature practically every type of plant that can be seen travelling from the equator to the poles.
Question 19. What do Salima’s observations lead us to conclude?
Answer 19. Salima’s findings lead us to believe that plant and land height types are closely related.
- The climate varies as height rises.
- Natural vegetation varies due to climate.
- The development of plants is influenced by moisture and temperature.
- Additionally, it relies on elements like soil thickness and slope.
Question 20. What kind of natural vegetation is there?
Answer 20. There are three major groups of natural vegetation:
- Forests: They flourish in hot, wet climates.
- Grasslands: Grasslands flourish in areas with average rainfall.
- Scrubs and thorny bushes: Scrubs and thorny bushes flourish in arid climates.
Question 21. Give reasons for the following statements.
- The animals in the polar region have thick fur and thick skin.
- Tropical deciduous trees shed their leaves in the dry season.
- The type and thickness of vegetation change from place to place.
Answer 21. The reasons for the points mentioned above are:
- The animals in the polar region have thick fur and thick skin: Animals living in the polar zone have thick hair and skin as a defence against the icy climate. Due to its chilly environment, this area has little native vegetation.
- Tropical deciduous trees shed their leaves in the dry season: Large portions of India, the northern half of Australia, and America are home to tropical deciduous forests. Seasons alter in these regions; thus, the tropical deciduous trees lose their leaves during the dry season to conserve water.
- The type and thickness of vegetation change from place to place: Because of variations in climate, landform, temperature, and moisture, vegetation varies in type and thickness from place to place. Different types of vegetation support a variety of plants and animals.
The section given above of Important Questions Class 7 Social Science Our Environment Chapter 6 covers all the chapter’s important concepts.
Benefits of Solving Important Questions Class 7 Social Science Our Environment Chapter 6
Extramarks has recently launched the best way to prepare for the upcoming examination. The important questions of each chapter have proven to be a game changer while preparing for the examination. Students are often recommended to study important questions for a subject like Geography that requires some significant amount of reading. Students gather confidence by answering the important questions and going over their solutions.
Mentioning below are some benefits of solving Important Questions Class 7 Social Science Our Environment Chapter 6:
- These solutions help students save time while preparing for the upcoming examination and cover the entire chapter.
- Important Questions Class 7 Social Science Our Environment Chapter 6 covers the concepts of the entire chapter- Natural Vegetation and Wildlife.
- Students can entirely rely upon these important questions as they are made following all the guidelines laid by CBSE.
Extramarks provides comprehensive learning solutions for students from Class 1 to Class 12. Along with important questions and solutions, we have abundant resources available on our website. Students can click on the links given below to access some of these resources: