Important Questions Class 12 Biology Chapter 7
Important Questions for CBSE Class 12 Biology Chapter 7 – Evolution
At Extramarks, the set of Important Questions Class 12 Biology Chapter 7 are prepared by subject matter experts. Students can quickly review the chapter’s important topics with this set of questionnaires. These questions explain the marks distribution of important questions, exam patterns, and concepts related to Evolution. Chapter 7 Class 12 Biology Important Questions will help students focus on their exam preparation and improve their answers with accurate solutions to get a 100% score.
These questions are set in accordance with the revised CBSE syllabus. Class 12 Biology Chapter 7 Important Questions are presented with step-by-step explanations. Students can access these Important Questions from the Extramarks’ website.
CBSE Class 12 Biology Chapter 7 Important Questions
Study Important Questions for Class 12 Biology Chapter 7 – Evolution
Given below are some of the important questions of Class 12 Biology Chapter 7. Students can access the link provided to get access to a set of important questionnaires.
Very Short Answer Questions
(1 Mark)
Q1. State the process to determine the age of a fossil.
Ans. Carbon dating is the process that determines the age of a fossil.
Q2. Explain natural selection.
Ans. The process in which out of the entire population the survival and reproductive rate of people possessing specific characteristics are larger than that of the other people is known as Natural selection. The organisms that easily adapt to varying environmental conditions are selected by the environment.
Q3. What does the “Founder’s effect” mean?
Ans: A phenomenon that influences the genetic diversity of a population is the “Founder’s effect”. A group of human beings splits from a huge population to create a new group. This is considered to be the founder’s effect. The new group largely varies from its original population.
Q4. Which period is referred to as the “Age of Reptiles”?
Ans: The Jurassic period is referred to as the “Age of Reptiles”.
Q5. How can the age of rock be discovered by using the absolute dating method?
Ans. The age of the rock or fossil can be discovered by measuring the amount of radioactive decay in certain elements present in the rock through the process of absolute dating.
Q6. Which period is referred to as the “Age of amphibians”?
Ans: “Age of amphibians” belongs to the Carboniferous period.
Q7. If the abiotic origin of life is in progress on a planet other than earth, what conditions should be fulfilled there?
Ans: Few climatic conditions like volcanic storms, extremely high temperatures, reducing atmosphere consisting of CH4, NH3, H2, and water vapours are the conditions that need to be fulfilled there if the abiotic origin of life is in progress on a planet other than the Earth.
Q8. State the characteristics of fossils.
Ans. The characteristics of fossils are noted as follows:
- Fossils act as links between distinct species.
- They help in discovering the time period in which they existed.
- They display modes of preservation of various ancient species.
- They provide aid in discovering the evolutionary characteristics or traits of living beings and their ancestors.
Short Answer Questions
(2 Marks)
Q1. What is the study of fossils also known as? State any three points on how the fossils depict past life.
Ans: Palaeontology is known for the study of fossils. It has been considered that fossils depict to us our past life as
- A cross-section of the Earth’s crust presents the placement of sediments one on top of another.
- During the formation of a specific sediment, each sediment consisting of distinct life forms almost perished.
- Missing links or connecting links consisted of characters of distinct groups.
Q2. What is natural selection? Who other than Charles Darwin suggested it as the mechanism of evolution?
Ans: There are certain organisms that go through several genetic changes due to significant alterations in their surroundings and adapt to the changes, there they are selected by nature and others are eliminated. Alfred Wallace also suggested a similar mechanism of evolution and it was known as “survival of fittest”.
Q3. What is adaptive radiation? State a suitable example.
Ans. Adaptive radiation takes place due to changes in the environment. The process in which a living organism expands from a single ancestor into numerous new forms is called adaptive radiation. For example, the finches of the Galapagos island are witnessed with several distinct beaks based on the food consumed by them. This single species adapted to the environmental and nutritional conditions as well as evolved respective beak types over a long period.
Q4. Why do aerobic living organisms find nascent oxygen toxic?
Ans. Nascent oxygen is highly reactive and can form chemical reactions when it comes in contact with all types of biomolecules existent in living organisms like proteins, DNA, and enzymes. It can lead to variation in DNA and degeneration of proteins and enzymes in reactions, therefore, harmful to aerobic life forms.
Q5. Write a note on genetic drift.
Ans. A mechanism of evolution wherein the allele frequencies transform over generations as a matter of chance is known as Genetic drift. It usually has the maximum effect on a small population. Genetic drift is noticed either when there is a bottleneck effect or a founder effect. Genetic drift does not consider whether the allele is beneficial or toxic to the individual carrying it. There is a probability that a beneficial allele is lost and a harmful allele is carried over.
Q6. Life originated from the earth’s inorganic atmosphere in the past, but this no longer happens today. State two suitable reasons.
Ans: Life cannot be originated from the earth’s inorganic atmosphere due to the following reasons:
(i) Temperature in the current-day atmosphere is comparatively lesser than that of the primitive atmosphere.
(ii) Due to the presence of oxygen, the current-day atmosphere is oxidising and not diminishing in nature.
Q7. Explain the evolution of birds from reptiles and give one piece of evidence.
Ans: The most prominent evidence that proves that birds have developed from reptiles is the missing link between birds and reptiles. “Birds evolved from reptiles” is displayed by the species named Archaeopteryx. These are organisms that display both the characteristics of birds and of reptiles.
Q8. Write down the differences between De Vries mutations and Darwinian Variations.
Ans: The difference between De Vries mutations and Darwinian variations are:
De Vries mutations |
Darwinian Variations |
Mutations are heritable alterations in the characteristics of a population that originate instantaneously and cause speciation. |
Darwinian variations are steady and happen due to variations over many generations. |
Mutations are random and directionless. |
Variations are small and directional. |
Long Answer Questions
(3 Marks)
Q1. State the facts that assist Darwin’s Theory of Natural selection.
Ans: The following facts support Darwin’s Theory of Natural selection
- Overproduction: – All organisms do not survive even though they multiply at a high rate.
- Struggle for survival: – As there are limitations of space and food, all the newborn organisms result in an overproduction that will not survive and fight with one another to evolve. This leads to struggle among the individuals of the same species as well as distinct species for existence.
iii. Variations: Two individuals of a similar species are not exactly alike even if they come out from the same parental stock.
- Survival of fittest: The individuals with potential variation will live during the struggle for survival while those with inefficient variation would die.
Q2. What does Biogeography mean? Explain how Darwin’s finches give biogeographical evidence in favour of evolution.
Ans: Biogeography is the branch of geography that handles the study of the pattern of spreading of plants and animals.
Example: In the Galapagos islands, during Charles Darwin’s voyage, he discovered that the animals of these islands are similar to those in South American islands. Similarly, the birds of Galapagos Island also referred to as Darwin’s finches are not identical to the birds of South America, further, he stated that finches were from ancestral stock that had relocated from the mainland to the island and went through several changes due to distinct environmental conditions.
Q3. Chemical insecticides remain useful only for a limited time. Explain the process of evolution with an example.
Ans: Several pests and insects that cause damage to the crops in the agricultural fields can be eliminated by the use of chemical pesticides. It is possible to completely get rid of these pests as chemical insecticides affect some of the pest’s metabolic characteristics, resulting in the pest’s death. Over time, pests can build resistance to these insecticides which are a result of mutations and they will end up being useless. Therefore, there is no point in using these insecticides.
Q4. State the types of evolution.
Ans. The various types of evolution are as follows:
- Convergent evolution– The process in which evolution takes place independently, under identical selection pressures is known as convergent evolution. A few examples of convergent evolution are birds, flying insects, and other flying species that have all developed the ability to fly but are independent of each other.
- Coevolution – The process in which evolution takes place in tandem when two or more species exert selection pressures on each other is known as coevolution evolution. A few examples of coevolution evolution are predators and prey, host and parasites, flowering plants and pollinating insects, and mutualistic or symbiotic interactions.
- Adaptive radiation– The process in which evolution takes place when a species breaks down into numerous new forms when an alteration in the environment makes new resources accessible or forms new environmental threats is known as Adaptive radiation. One example of adaptive radiation is finches on the Galapagos Islands, they have evolved distinctly shaped beaks.
Q5. Mention some examples that display evolution by anthropogenic action.
Ans: The selection of resistant variation on a minor time scale is caused due to extreme usage of herbicides, pesticides, etc. This applies to antibiotic or drug-resistant microbes as well.
A few examples of pesticides are Methomyl, and Aldrin, while examples of herbicides are Dinosep and Acetochlor.