Important Questions Class 6 Maths Chapter 11 – Algebra
Maths is an important subject that is taught in school. The subject greatly influences our daily life as we need it every day.
Chapter 11 of Class 6 Maths is about algebra. It is an important branch of Maths that deals with more complex problems. Students must study the chapter carefully because they have to build their basics in this class. They must practise more and more questions to clear their doubts.
Extramarks is a leading company that provides various study materials to students. Our experts have prepared the Important Questions Class 6 Maths Chapter 11 for the benefit of students. They then collected the questions from different sources and provided the answers. It will help students to score higher marks in their exams.
One can register on the official website of Extramarks and download several study materials. You can download the CBSE syllabus, CBSE extra questions, NCERT books, NCERT solutions, CBSE sample papers, CBSE past years’ questions papers, vital formulas and many more.
Get Access to CBSE Class 6 Maths Important Questions with Solutions
Also, get access to CBSE Class 6 Maths Important Questions for other chapters too:
Important Questions Class 6 Maths Chapter 11 – With Solutions
The experts of Extramarks believe in continuous practice. They have collected relevant questions from sources like the textbook exercise, CBSE sample papers, CBSE past years’ question papers, NCERT exemplar and reference books. They have also provided the answers in the Important Questions Class 6 Maths Chapter 11. Experienced professionals have further checked the answers to ensure the best quality content for the students. The questions are-
Question 1.
If there are a total of 50 mangoes in a box, how will you write the total number of mangoes in terms of the number of boxes? (Use b for the number of boxes.)
Answer 1.
Number of boxes = b
Number of mangoes in a box = 50
Number of mangoes,
For n = 1 is 50 x b
For n = 2 is 50 x b
For n = 3 is 50 x b
∴ The rule is 50b, where b represents the number of boxes.
Question 2.
Amulya is x years of age now. Five years ago, her age was
(A) (5 – x) years
(B) (5 + x) years
(C) (x – 5) years
(D) (5 + x) years
Answer 2.
(C)
The present age of Amulya is x years.
∴ Five years ago, her age was (x – 5) years.
Question 3.
The teacher distributes five pencils per student. Can you tell how many total pencils are needed, given the number of students? (Use s for the number of students.)
Answer 3.
Number of students = s
Number of pencils distributed per student = 5
Number of pencils required
For n = 1 is 5 x s
For n = 2 is 5 x s
For n = 3 is 5 x s
∴ The rule is 5s, where s will represent the number of students.
Question 4.
A bird flies one kilometre in one minute. Can you express the total distance covered by the bird in terms of its flying time in minutes? (You can use t for flying time in minutes.)
Answer 4.
Distance covered in 1 minute = 1 km.
The total flying time = t
Distance covered is –
- For n = 1 is 1 x t km
- For n = 2 is 2 x t km
- For n = 3 is 3 x t km
∴ The rule is 1xt km, where t represents the flying time.
Question 5.
Radha is drawing a dot Rangoli (it is a beautiful pattern of lines joining dots with chalk powder). She has dots in a row. How many total dots will her rangoli have for r number of rows? How many dots are there in total if there are eight rows? If there are ten rows?
Answer 5.
Number of total rows = r
Number of total dots in a row drawn by Radha = 8
∴ The number of dots required
For r = 1 is 8 x r
For r = 2 is 8 x r
For r = 3 is 8 x r
∴ The rule is 8r, where r will represent the number of rows.
For r = 8, the number of dots = 8 x 8 = 64
For r = 10, the number of dots = 8 x 10 = 80
Question 6.
Mother has made tasty laddus. She gives some laddus to the guests and family members. Still, five laddus remain in the end. If the total number of laddus mother gave away is l, how many total laddus did she make?
Answer 6.
Given that the total number of laddus given away = l
Number of total laddus left = 5
∴ Number of total laddus made by mother = l + 5
Question 7.
Oranges are to be transferred from a few larger boxes into some smaller boxes. When one large box is emptied, the oranges from it fill two smaller boxes, and still, ten oranges are left outside. If the total number of oranges in a small box is taken to be x, what is the total number of oranges in the larger box?
Answer 7.
Given that the total number of oranges in smaller box = x
∴ Number of total oranges in bigger box = 2(number of oranges in a small box) + (Number of total oranges remain outside)
So, the number of total oranges in bigger box = 2x + 10
Question 8.
Which of the following is an equation?
(A) x + 1
(B) x – 1
(C) x – 1 = 0
(D) x + 1 > 0
Answer 8.
(C)
The equation means an expression with a variable, constants and the sign of equality (=).
∴ x – 1 = 0 is an equation.
Question 9.
If x takes the value two, then the value of x + 10 is
(i) 20
(ii) 12
(iii) 5
(iv) 8
Answer 9.
(ii)
When we put x = 2 in the given expression x + 10, we get
x + 10 = 2 + 10 = 12
Question 10.
If the perimeter of a regular hexagon is x metres, then the length of each of its sides is
(A) (x + 6) metres
(B) (x ÷ 6) metres
(C) (x – 6) metres
(D) (6 ÷ x) metres
Answer 10.
(B)
The perimeter of a regular hexagon = 6 × Length of each side
⇒ x m = 6 × Length of each side
⇒ Length of each side = (x ÷ 6) m
Question 11.
A cube is a 3-dimensional figure, as shown in the above figure (see figure). It has a total of 6 faces, and all of them are identical squares. The length(l) of an edge of the cube is given by l. Find the formula for calculating the total length of the edges of a cube.
Answer 11.
We know that a cube has a total of 12 edges and six identical faces.
As we know that all edges are of equal length,
∴ Total length of all the edges = 12 x l = 12 l units
∴ Required formula = 12 l units
Question 12.
The diameter of any circle is a line which joins the two points on the circle and also passes through the centre of the circle. (In the adjoining figure, AB is the diameter of the circle and C is its centre). Express the diameter of the circle – (d) in terms of its radius (r).
Answer 12.
Given that radius = r and diameter = d
∴ Diameter = 2 x radius = 2 x r = 2r
So, diameter = 2r.
Question 13.
Make up as many expressions with numbers (no variables) as you can from three numbers 5, 7 and 8. Every number present should be used not more than once. Use only addition, subtractions and multiplication.
Answer 13.
Given numbers are 5, 7 and 8.
The expressions are:
(a) 8 + (5 + 7)
(b) 5 + (8 – 7)
(c) 8 + (5 x 7)
(d) 7 – (8 – 5)
(e) 7 x (8 + 5)
(f) 5 x (8 + 7)
(g) 8 x (5 + 7)
(h) 7 + (8 – 5)
(i) (5 x 7) – 8
(j) 7 + (8 x 5%2