Important Questions Class 11 English Snapshots Chapter 1 – The Summer of the Beautiful White Horse
English is a compulsory linguistic subject for many school students in India. While learning a language, it is important to know the literature written in that language.
Snapshots of English Class 11 has several stories, a poem and a drama by various renowned international and Indian authors. The first chapter is about two poor children and their honesty. The story’s narrator is a young boy who shares his experience with a white horse. Apart from the main theme, the story also expresses the lifestyle of the Garoghlanian family, an Armenian tribe. The story may seem easier to understand, but students must practice question answers from this chapter to score better in English.
Extramarks is a leading educational company in India, helping lakhs of students by providing unlimited study materials. Our experts believe that students should practice questions as much as possible for better preparation. They have made the Important Questions Class 11 English Snapshots Chapter 1 for this purpose. Students can find a wide range of questions with suitable answers in this article.
One can register on the official website of Extramarks and download a wide range of study materials with a single click. You will find NCERT books, CBSE syllabus, NCERT solutions, chapter-wise NCERT important questions, CBSE past years’ question papers, vital formulas, CBSE revision notes, CBSE sample papers and many more after registering to the official website of Extramarks.
Important Questions Class 11 English Snapshots Chapter 1 -with Solutions
The experts of Extramarks have collected all these questions from several sources like Class 11 English Snapshots, CBSE sample papers, CBSE past years’ question papers and important reference books. They also have written the answers following the CBSE exam pattern. Students will get a good list of questions and standard answers if they follow the Important Questions Class 11 English Snapshots Chapter 1.
Few questions and answers from our question bank of Important Questions Class 11 English Snapshots Chapter 1 are given below.
Question 1. How old were Aram and Mourad in the story?
Answer 1: In the story, Aram was nine years old, whereas Mourad was thirteen years old.
Question 2. In which country was the plot of the story set in?
Answer 2: The story’s plot was set in San Joaquin County of California, United States.
Question 3. Which tribe does the narrator belong to?
Answer 3: The narrator belongs to a poor Armenian tribe called Garoghlanian.
Question 4. What is the name of Khosrove’s son?
Answer 4: The name of Khosrove’s son is Arak.
Question 5. Why did the narrator believe Mourad stole the horse?
Answer 5: The narrator believed Mourad stole the horse because they belonged to a poor family, and Mourad couldn’t buy such a horse.
Question 6. Where did the narrator and his cousin hide the horse?
Answer 6: The narrator and his cousin hid the horse in a deserted vineyard owned by a farmer named Fetvajian.
Question 7. What is the meaning of vazire?
Answer 7: Vazire means ‘My heart’ in the Armenian language.
Question 8. Write a synonym for surrey.
Answer 8: Carriage is a synonym for surrey.
Question 9. Who was Mourad’s father? What do we know about him from this story?
Answer 9: Mourad’s father was Zorab. The narrator states that though Mourad had inherent craziness, his father was very practical.
Question 10. Why did Mourad bring the white horse near Aram’s house?
Answer 10: Mourad brought the white horse near Aram’s house because he knew Aram longed to ride on horses. He wanted Aram to ride that horse.
Question 11. Describe the narrator’s first encounter with the white horse.
Answer 11: One day, the narrator was called by his cousin, Mourad, at four o’clock in the morning. Waking up, he found that Mourad was outside the window of his room, riding on a beautiful white horse. The narrator first thought it was a dream because they were too poor to have a horse. Soon, he realised it was a real one because he could hear its breaths and feel its smell. He always wanted to ride a horse. So, he opened the window and joined his cousin to take a ride on this horse.
Question 12. Write a short note about the character Khosrove.
Answer 12: Khosrove is a side character in the story and an uncle of our narrator, Aram. Khosrove has been portrayed as a severely impatient and short-tempered person. According to the story, He used to shut up everyone with a roar. He also had the largest moustache in the San Joaquin Valley. Aram believed that his uncle carried the streak of madness in their clan.
Question 13. How did Aram know that the horse belonged to John Byro?
Answer 13: Aram suspected that Mourad stole the horse because they were too poor to afford it. But Mourad didn’t say how he got that horse. That afternoon, a farmer named John Byro visited Aram’s house. While having coffee, he stated that his white horse had been stolen and still was missing. After this, Aram understood it was the same white horse that Mourad had brought.
Question 14. What happened after Aram rode the horse alone?
Answer 14: Aram had no experience of riding a horse by himself. After getting on the horse, he started to kick it in the muscles. That made the horse run. It jumped into a vineyard and continued to leap over the vines. It jumped over seven vines before Aram fell from the horse. After that, it continued running and went far from his sight.
Question 15. What do we know about John Byro?
Answer 15: John Byro was an Assyrian farmer who learnt Armenian to communicate with the local people. He also had a carriage. He visited the narrator’s house and stated how his stolen white horse was still missing. That suggested that he was the owner of the horse. Towards the end of the story, he saw Mourad with his horse, but didn’t accuse him of stealing. He knew the reputation of the tribe for honesty. At the end of the story, he got back his horse.
Question 16. Give a brief description of the place where the narrator used to live.
Answer 16: The narrator used to live in the San Joaquin Valley of California. He used to live on the edge of a town on Walnut Avenue. Behind his home was the countryside. The countryside had many vineyards, orchards and farms. The air was fresh and pure, and nature was beautiful there.
Question 17. How did the two boys build a connection with the white horse in those few days?
Answer 17: One early morning, the narrator was called by his cousin Mourad, riding a white horse. The narrator always longed to ride a horse. So, without telling anyone, he joined his cousin. They both took a ride in the countryside. Though the narrator understood it was a stolen horse, he still asked his brother to keep it until he knew horse riding. Thus, the boys shared a very exciting and eager relationship with the white horse.
Question 18. You will probably agree that this story does not have a breathless adventure and exciting action. Then what, in your opinion, makes it interesting?
Answer 18: A story can be interesting in many ways. It may have tight suspense throughout the reading or a plot twist that will surprise us. Apart from this, a story’s theme and writing style can also make it enjoyable. ‘The Summer of the Beautiful White Horse’ is one such story. It has a linear plot involving two poor boys and a white horse. It depicts two boys’ longing for a horse they can’t afford and how they build a strong connection with a stolen horse. But when they understand their mistake, they return it to the owner. The boys belong to a tribe known for honesty and trust and continue that legacy. Apart from this, the story also has a funny character, uncle Khosrove whose acts make us laugh. Altogether, the story takes us to our childhood memories with its simplicity and innocence and becomes an interesting piece of reading.
Question 19. How does the author describe the character of Mourad?
Answer 19: Mourad is one of the main characters of the story, ‘The Summer of the Beautiful White Horse’ by William Saroyan. He is thirteen years old and the narrator’s cousin. The story evolves with a white horse brought by Mourad. The author has portrayed the character as a lively, free-spirited and a little crazy person. Besides being too enthusiastic, he has a kind heart too. He can build great bonding with animals, birds and people. As an innocent boy, he took the white horse only to ride it. He didn’t consider it as stealing but later felt guilty and returned it to its owner. Thus, he carried on the reputation of trust and honesty of his clan. Murad is a unique character and plays an important role in the story.
Question 20. Did the boys return the horse because they were conscience-stricken or afraid?
Answer 20: The boys returned the horse because they were conscience-stricken. Aram and Mourad are the two main characters of the story who are two young boys from an Armenian tribe known for their honesty and trust. Mourad stole a white horse from a farmer named John Byro to ride on it. The boys decided to return it after Aram learned how to ride a horse. When they were with the horse, they came across John Byro. He recognised his horse. But he was close to the tribe and knew their reputation for honesty. So, he didn’t charge them but tried to awaken their consciences. He stated that if that had been someone else, he thought it to be his horse, but, as it was them, it must be a twin of his horse. His act made the boys guilty. They understood their mistake and returned it the very next day. They could have the horse but they didn’t for their honesty.
Question 21. The story revolves around characters who belong to a tribe in Armenia. Mourad and Aram are members of the Garoghlanian family. Now prepare a write-up on the Garoghlanian tribes. As suggested in the story, you may write about people, their names, traits, and geographical and economic features.
Answer 21: From the story, we come to know about the Garoghlanian family which is said to be an imaginary tribe in William Saroyan’s book “My name is Aram”. The tribe is Armenian and known for their honesty and trust. They are very proud of it as it has been a hallmark of their family for centuries. After honesty, they believe in right and wrong. They are also a hospitable community. From the story, it is learned that the family used to be extremely wealthy, but they have become very poor with time. Their social get-together takes place in the form of a large dinner with lots of food. From this story, we can further know the family has a streak of madness. A single person from each generation is said to have little craziness in their spirits. The narrator believes his cousin Mourad is the carrier of this craziness.
Benefits of Solving Important Questions Class 11 English Snapshots Chapter 1
Practice is very important to score better in exams. In literature, students must practice answer writing because the more they practice, the better they write. The exercise of the textbook contains a very limited number of questions. So, students must take help from other sources to gather more questions. Our experts understand this problem. They have prepared the Important Questions Class 11 English Snapshots Chapter 1 to provide a wide range of questions. There will be other benefits to solving these questions. These are as follows-
- The experts of Extramarks have collected these questions from sources like English Snapshots Class 11, CBSE sample papers and important reference books. So, students don’t have to search for questions in different study materials, and they will find these in a single article. Apart from this, the experts have also written the answers to these questions. In Chapter 1 Class 11 English Snapshots Important Questions, students can learn better answer writing following the complete answers prepared by our experts.
- The answers written by our experts follow the CBSE exam pattern. To answer any literature question, students should follow their creative skills to write the answers with better words. Professionals further checked the answers. Thus, Extramarks ensures you the highest quality of answers to boost your preparation. You can study the Important Questions Class 11 English Snapshots Chapter 1 for better exam scores.
- Class 11 is very important in every school student’s life. Next year they will appear for Class 12 board exams. So, this class must build answer writing skills for descriptive answers. Literature is an important subject, and many students may want to pursue a career in this field. Hence, they must improve their answers with proper vocabulary and grammar. The Class 11 English Snapshots Chapter 1 Important Questions guides students in writing grammatically correct answers. Students will find great help if they follow this question-answer series.
- Our experts have included all the possible questions from this chapter. They tried to collect questions from every part of the story. The English Snapshots Class 11 Chapter 1 Important Questions not only help students to understand patterns of questions from this chapter but also complete answers to the questions. Students may follow the answers to improve their answer writing skills.
Extramarks is a leading company helping lakhs of students by providing study materials related to CBSE and NCERT. One can easily register on our official website and have these study materials. You can download CBSE syllabus, NCERT textbooks, CBSE sample papers, CBSE past years’ question papers, vital formulas, NCERT chapter-wise solutions, NCERT chapter-wise important questions and many more after registering to our official website. Click the links of the following materials:
- NCERT books
- Important questions
- CBSE Revision Notes
- CBSE syllabus
- CBSE sample papers
- CBSE past years’ question papers
- Important formulas
- CBSE extra questions