Important Questions Class 6 Maths Chapter 8 – Decimals
Maths is an important subject that is taught in school. We need that subject in our daily life because the subject aims to solve real-life problems faced by human beings.
Chapter 8 of Class 6 Maths is about decimals. It may be a complex concept for students because they may not know about decimals. Decimals represent the fractions with the denominator as 10 or its multiples. Students must solve questions from the chapter to clarify their concepts.
Extramarks is a well-known education company that provides students with a wide range of study materials. The subject matter experts of Extramarks know the importance of practice, and they made the Important Questions Class 6 Maths Chapter 8 for this purpose. They have collected the questions from different sources and given the solutions too.
You may register on the official website of Extramarks and avail yourself of different study materials. You will find the CBSE syllabus, NCERT books, NCERT solutions, CBSE extra questions, CBSE past years’ question papers, CBSE revision notes, NCERT important questions and many more.
Important Questions Class 6 Maths Chapter 8 – With Solutions
The experts of Extramarks have collated the questions from different sources like textbook exercises, important reference books, NCERT exemplar and CBSE sample papers. They have also included several questions from CBSE past years’ question papers so that students may know about questions that come in exams. They have also provided the answers in the Important Questions Class 6 Maths Chapter 8. The questions are-
Q1. Write the following terms in decimals numbers.
Five hundred plus three tens plus eight ones plus four tenths
Answer 1:
5 Hundred plus 3 Tens plus 8 Ones plus 4 Tenths is equal to:
= (5 x 100) + (3 x 10) + (8 x 1) + (4 x 110)
this results in
= 500 + 30 + 8 + 410
= 538 + 410 = 538.4
Q2. Write the following in decimal.
Answer 2.
- ¾= 3×25/4×25 = 75/100 = 0.75
- ⅖= 2×2/5×2 = 4/10= 0.4
Question 3.
Write the following terms as decimals numbers.
(a) Three tens plus eight-tenths
(b) Fifteen point seven decimal number
Answer 3-
(a) Three tens plus eight-tenths = 3 x 10 + 8 x 10 = 30 + 0.8 = 30.8
(b) Fifteen point seven = 15.7
Question 4. Write the following as decimals.
Answer 4:
(a) 200 + 50 + 6 + 2/10 = 256 + 0.2 = 256.2
(b) 150 + 30 + 8/10 = 180 + 0.8 = 180.8
Question 5. Write the following decimals as fractions. Reduce the fraction to the lowest form.
(a) 0.6
(b) 2.5
(c) 1.0
(d) 3.8
(e) 13.7
(f) 21.2
(g) 6.4
Answer 5:
(a) 0.6 = 6 / 10
= 3 / 5
(b) 2.5 = 25 / 10
= 5 / 2
(c) 1.0 = 1
= 1
(d) 3.8 = 38 / 10
= 19 / 5
(e) 13. 7 = 137 / 10
(f) 21.2 = 212 / 10
= 106 / 5
(g) 6.4 = 64 / 10
= 32 / 5
Question 6. Express the following as cm using decimals.
(a) 2 millimetre
(b) 30 millimetre
(c) 116 millimetre
(d) 4 cm 2 millimetre
(e) 162 millimetre
(f) 83 millimetre
Answer 6-
As we know,
1 cm = 10 millimetre
1 millimetre = 1 / 10 cm
(a) 2 millimetre = 2 / 10 cm
= 0.2 cm
(b) 30 millimetre = 30 / 10 cm
= 3.0 cm
(c) 116 millimetre = 116 / 10 cm
= 11.6 cm
(d) 4 cm 2 millimetre = [(4 + 2 / 10)] cm
= 4.2 cm
(e) 162 millimeter = 162 / 10 cm
= 16.2 cm
(f) 83 mm = 83 / 10 cm
= 8.3 cm
Question 7. Between which of the two whole numbers present on the number line do the given numbers lie?
Also, which of these whole numbers is nearer to the actual number?
(a) 0.8
(b) 5.1
(c) 2.6
(d) 6.4
(e) 9.1
(f) 4.9
Answer 7:
(a) 0.8 lies between 0 and 1
0.8 is nearer to 1
(b) 5.1 lies between 5 and 6
5.1 is nearer to 5
(c) 2.6 lies between 2 and 3
2.6 is nearer to 3
(d) 6.4 lies between 6 and 7
6.4 is nearer to 6
(e) 9.1 lies between 9 and 10
9.1 is nearer to 9
(f) 4.9 lies between 4 and 5
4.9 is nearer to 5
Question 8. Describe the following numbers on their respective number line.
(a) 0.2 (decimal)
(b) 1.9 (decimal)
(c) 1.1 (decimal)
(d) 2.5 (decimal)
Answer 8:
(a) The number 0.2 lies between the points 0 and 1 on the number line. Also, the space between the numbers 0 and 1 is divided into ten equal parts. And each equal part will be equal to one-tenth of the respective. Hence 0.2 is the second point between 0 and 1.
(b) The number 1.9 lies between 1 and 2 on the number line. Also, the space between points 1 and 2 is divided into ten equal parts. And each equal part will be equal to one-tenth. Hence 1.9 is the ninth point between 1 and 2.
(c) The number 1.1 lies between the 1 and 2 on the number line. Also, the space between points 1 and 2 is divided into ten equal parts. And each equal part will be equal to one-tenth. Hence 1.1 is the first point between 1 and 2.
(d) The number 2.5 lies between the 2 and 3 on the number line. Also, the space between points 2 and 3 is divided into ten equal parts. And each equal part will be equal to one-tenth. Hence 2.5 is the fifth point between 2 and 3.
Question 9 Write each of the following as decimals.
(a) 20 + 9 + 4 / 10 + 1 / 100
(b) 137 + 5 / 100
(c) 7 / 10 + 6 / 100 + 4 / 1000
(d) 23 + 2 / 10 + 6 / 1000
(e) 700 + 20 + 5 + 9 / 100
Answer 9:
(a) 20 + 9 + 4 / 10 + 1 / 100
= 29 + 0.4 + 0.01
= 29.41
(b) 137 + 5 / 100
= 137 + 0.05
= 137.05
(c) 7 / 10 + 6 / 100 + 4 / 1000
= 0.7 + 0.06 + 0.004
=0.764
(d) 23 + 2 / 10 + 6 / 1000
= 23 + 0.2 + 0.006
= 23.206
(e) 700 + 20 + 5 + 9 / 100
= 725 + 0.09
= 725.09
Question 10. Write each and every one of the following decimals in words.
(a) 0.03
(b) 1.20
(c) 108.56
(d) 10. 07
(e) 0.032
(f) 5.008
Answer 10-
The following are the decimals in words.
(a) 0.03 = zero point zero three
(b) 1.20 = one point two zero
(c) 108.56 = one hundred eight point five six
d) 10.07 = ten point zero seven
(e) 0.032 = zero point zero three two
(f) 5.008 = five point zero zero eight
Question 11. Which is greater between both terms?
(a) 0.3 or 0.4 (decimal)
(b) 0.07 or 0.02 (decimal)
c) 3 or 0.8 (decimal)
(d) 0.5 or 0.05 (decimal)
(e) 1.23 or 1.2 (decimal)
(f) 0.099 or 0.19 (decimal)
(g) 1.5 or 1.50 (decimal)
(h) 1.431 or 1.490 (decimal)
(i) 3.3 or 3.300 (decimal)
(j) 5.64 or 5.603 (decimal)
Answer 11:
(a) 0.3 or 0.4
The whole parts for both the following numbers are the same in nature. Also, we know that the tenth part of 0.4 is greater than that of 0.3, so,
∴ 0.4 > 0.3
(b) 0.07 or 0.02
Both the numbers have the same parts up in the tenth place, but the hundredth part of number 0.07 is greater than that of 0.02, so,
∴ 0.07 > 0.02
(c) 3 or 0.8
The whole part of the number 3 is greater than that of 0.8
∴ 3 > 0.8
(d) 0.5 or 0.05
The whole parts for both the following numbers are the same. Here the tenth part of number 0.5 is greater than that of number 0.05
∴ 0.5 > 0.05
(e) 1.23 or 1.20
Here both the following numbers have the same parts up to the tenth place. Hence the hundredth part of number 1.23 is greater than that of 1.20
∴ 1.23 > 1.20
(f) 0.099 or 0.19
The whole parts for both the following numbers are the same. Here the tenth part of 0.19 is far greater than that of number 0.099
∴ 0.099 < 0.19
(g) 1.5 or 1.50
We may find that both of these numbers have the same parts up to the tenth place acquired. Here 1.5 have no digit at the hundredth place. It also represents that this digit is 0, which is equal to the digit at the hundredth place of the number 1.50.
∴ hence both these numbers are equal
(h) 1.431 or 1.490
Here, both the following numbers have the same parts up to the tenth place, but the hundredth part of the number 1.490 is greater than that of 1.431
∴ 1.431 < 1.490
(i) 3.3 or 3.300
Here too, both numbers have the same parts up to the tenth place. There are no digits at the hundredth and thousandth place of the number 3.3. It represents that these numbers are at 0, which is equal to the digits placed at the hundredth and thousandth place of the number 3.300.
∴ Hence both these numbers are equal.
(j) 5.64 or 5.603
Here both the following numbers have the same parts up to the tenth place, but the hundredth part of the number 5.64 is greater than that of 5.603
∴ 5.64 > 5.603
Question 12.
Nasreen bought a 3-metre and 20-centimetre cloth for her shirt and 2 metres 5-centimetre cloth for her trousers. Find the total length of cloth that was bought by her.
Answer 12:
Cloth of shirt = 3 metre 20 centimetre
Cloth of trouser = 2 metre 5 centimetre
The total length of the cloth then becomes,
3.20
+ 2.05
________
5.25
_________
So the total length of cloth bought by Nasreen is 5.25 metres.
Question 13. Naresh walked 2 kilometres and 35 metres in the morning and 1 kilometre and 7 metres in the evening. What is the total distance he walked?
Answer 13:
Distance walked by Naresh in the morning is 2 kilometres and 35 metres which is equal to,
= [(2 + 35 /1000)] km
= 2.035 kilometres.
Distance walked by him in the evening = 1 kilometre 7 metres
= [(1 + 7 / 1000)] km
= 1.007 kilometres
Hence total distance walked by Naresh is
2.035
+ 1.007
_______
3.042
________
So the total distance walked by Naresh is 3.042 km.
Question 14: Write the correct answer from the below four options:
- Sania and Trapi visited Leh and Tawang, respectively, during the winter season.
- Sania reported that she had experienced a temperature of –4°C on Sunday, while Trap reported that she had experienced –2°C on that day.
So on that Sunday
(A) Leh was cooler than Tawang.
(B) Leh was hotter than Tawang.
(C) Leh was as cool as Tawang.
(D) Tawang was cooler than Leh.
Answer 14: Correct option – A
Explanation- Because -4 is less than -2. It shows that Leh was cooler than Tawang.
Question 15- 0.7625, this number lies between
(A) 0.7 and 0.76
(B) 0.77 and 0.78
(C) 0.76 and 0.761
(D) 0.76 and 0.763
Answer 15: Option (D) is correct.
Explanation: By using the number line 0.7625, is lies between 0.76 and 0.763
Question 16: The fraction which is not equal to 4545 is
(A) 40504050
(B) 12151215
(C) 16201620
(D) 915915
Answer 16: Option D is right
Explanation: Check option A⇒40÷1050÷10=45A⇒40÷1050÷10=45
Check option B⇒1215=45B⇒1215=45
Check option C⇒1620=45 C⇒1620=45
Check option D⇒915=35D⇒915=35
Question 17: The two consecutive integers between which the fraction 5757 lies are
(A) 55 and 66
(B) 00 and 11
(C) 55 and 77
(D) 66 and 77
Answer 17: Option B is right
Explanation: Fundamental from fraction, if the value of a numerator of each fraction implies less than this value of denominator, ever lies between 00 and 11.
Hence, 5757 lies between 00 and 11.
Question 18: Write each of the following as decimals:
Answer 18:
- a) The decimal form of seven-tenths is
710=0.7710=0.7
- b) The decimal form of the numbers two tens and nine-tenths is
2×10+910=20+0.9=20.92×10+910=20+0.9=20.9
- c) The decimal form of the number one hundred and two-ones is
100+2×1=102.0100+2×1=102.0
- d) The decimal form of the number six hundred points eight is
600.8600.8
Question 19. Write each of the following as decimals:
(a) 510510
(b) 3+7103+710
(c) 200+60+5+110200+60+5+110
(d) 70+81070+810
(e) 88108810
(f) 42104210
(g) 3232
(h) 2525
(i) 125125
(j) 335335
(k) 412412
Answer 19 :
- 510=0.5510=0.5
- 3+7103+710⇒3+0.7=3.7⇒3+0.7=3.7
- 200+60+5+110200+60+5+110
⇒200+60+5+0.1=265.1⇒200+60+5+0.1=265.1
- 70+81070+810
⇒70+0.8=7.8⇒70+0.8=7.8
- 8810=8.88810=8.8
- 42104210
⇒4210=4.2⇒4210=4.2
- 3232
⇒32=2+12⇒32=2+12
⇒22+12⇒22+12
⇒1+0.5=1.5⇒1+0.5=1.5
- 25=0.425=0.4
- 125125
⇒125=10+25⇒125=10+25
⇒105+25⇒105+25
⇒2+0.4=2.4⇒2+0.4=2.4
- 335335
⇒185⇒185
⇒185=15+35⇒185=15+35
⇒155+35⇒155+35
⇒3+0.6=3.6⇒3+0.6=3.6
- 412412
⇒92⇒92
⇒92=8+12⇒92=8+12
⇒82+12⇒82+12
⇒4+0.5=4.5
Question 20:
- The length of Ramesh’s notebook is 9 centimetres and 5 millimetres. What will be its length in cm?
- The length of a young gram plant is 65 mm. Express the length in cm.
Answer 20:
- Given that the length of Ramesh’s notebook is 9cm 5mm
The length of his notebook in cm is
⇒9+510⇒9+510
⇒9+0.5=9.5cm⇒9+0.5=9.5cm
∴∴
The length of Ramesh’s notebook is 9.5cm
- Given that the length of the young gram plant is 65mm
The length of a young gram plant in cm is
⇒6510⇒6510
⇒6.5cm⇒6.5cm
∴∴
The length of a young gram plant is 6.5cm.
Question 21: Write each of the following decimals in words:
(a) 0.030.03
(b) 1.201.20
(c) 108.56108.56
(d) 10.0710.07
(e) 0.0320.032
(f) 5.0085.008
Answer 21:
- 0.03=zero point zero three
- 1.20 = one point two zero
- 108.56=one hundred eight point five six
- 10.07=ten point zero seven
- 0.032=zero point zero three two
- 5.008=five point zero zero eight
Benefits of Solving Important Questions Class 6 Maths Chapter 8
Practising is very important to score better marks in exams. In the case of Maths, students must practise as much as they can. Sometimes, the textbook exercises are not enough for practice. So, students are advised to take help from other sources. The experts at Extramarks have made this question series to provide more questions for students to solve. There will be multiple benefits of solving the Important Questions Class 6 Maths Chapter 8. These are-
- Subject experts have collected all the questions from several sources. They have taken help from CBSE sample papers, CBSE past years’ question papers, textbook exercises, important reference books and NCERT exemplar. So, the students don’t have to search for questions from different sources, but they will find them in this article. Thus, the Class 6 Maths Chapter 8 Important Questions will help them solve more problems and boost their confidence.
- Experts have provided the solutions to the questions. They have given the step-by-step process to solve each problem. Thus, it will help the students clear their doubts. They can follow the solutions when they can’t answer the questions and always check their answers with the experts’ answers. Experienced professionals have further checked the solutions to ensure the best quality of content for students. Thus, the Important Questions Class 6 Maths Chapter 8 will also help the students to improve their skills.
- Collecting questions for practice is hectic work. It would be tough for students to search for questions in different books. The experts have made the job easier as they have accumulated the questions from different sources in the article. Thus, the Maths Class 6 Chapter 8 Important Questions will help the students solve many questions from the chapter. So, it will save time and help them in practice.
Extramarks is a leading organisation that provides students with a wide range of study material. One can register on the official website and download these study materials. We provide the CBSE syllabus, NCERT books, NCERT exemplar, NCERT solutions, NCERT important questions, CBSE past years’ question papers, CBSE sample papers, CBSE revision notes, CBSE extra questions, vital formulas and many more. Like the Important Questions Class 6 Maths Chapter 8, you will also find important questions for other chapters of Class 6 Maths. These are links to some study materials.