Important Questions Class 6 Science Chapter 16 – Garbage In, Garbage Out
In schools, Science is a combination of three subjects, including physics, biology and chemistry. Students are required to understand concepts and practise questions regularly to enhance their knowledge of Science.
It is a complex subject that necessitates that students invest a significant amount of practice and effort. Science is a broad core subject that requires students to study extensively. To get better marks in Science, students need to comprehend topics and practise problems in order to gain a more in-depth understanding of Science.
Class 6 Science is particularly crucial for students because it serves as a fundamental course for further studies. It is made up of introductory topics for students in upper secondary school. Students must be familiar with the topics of Class 6 Science in order to participate in a more accessible academic session in higher classes, as Class 6 is the foundation.
The following topics are covered in Chapter 16 of Class 6 Science: “Garbage In, Garbage Out”:
- Garbage and its types
- Waste generation and segregation
- Garbage dumping sites
- Plastic
- Waste management
Extramarks is a leading platform for educational resources trusted by thousands of students and teachers.
Extramarks offers question banks such as Important Questions Class 6 Science Chapter 16 to assist students in achieving high grades. Regularly solving the Extramarks question bank will help students identify their weak topics in the chapter and concepts they might have missed, giving them ample time for their preparation.
Get Access to CBSE Class 6 Science Important Questions with Solutions
Also, get access to CBSE Class 6 Science Important Questions for other chapters too:
Important Questions Class 6 Science Chapter 16 – with solutions
Students must understand concepts and revise topics at regular intervals to fully prepare for Science exams. Students are encouraged to solve this set of questions after going over concepts in the textbook in order to make continuous progress in their studies. Students are advised to solve Important Questions Class 6 Science Chapter 16 after enhancing their conceptual knowledge to aid them in retaining the topics.
Given below is a list of Class 6 Science Chapter 16 Important Questions :
Question 1: What kind of waste is not converted into compost by organisms like earthworms?
Answer 1: Non- biodegradable things like plastic bags, tins, bottles, broken bags, sanitary napkins, and aluminium foil are examples of things which are not converted into compost by earthworms.
Question 2:Is garbage disposal only the responsibility of the government?
Answer 2: No, garbage collection is not only the government; ‘s responsibility. As waste is generated by each of usAs responsible citizens of India, it is our responsibility to properly dispose of it. Proper waste management and waste disposal are necessary for developing a healthy atmosphere and preventing diseases.
Question 3: Is it possible to reduce the problem relating to the disposal of garbage?
Answer 3: Yes, we can reduce the problem relating to the disposal of garbage.by following simpler steps which affect it largely. The steps are given below :
- Recyclable materials must be used.
- Non- biodegradable materials must be avoided, for example, plastic.
- Segregation of Biodegradable materials and Non- biodegradable materials must be done while dumping waste in bins.
- People should follow the 3Rs, i.e. Reduce, Reuse and Recycle.
Question 4: Is it better to use compost instead of chemical fertilisers? Support your answer with a strong statement.
Answer 4: It is better to use compost instead of chemical fertilisers for the reasons given below:
- Compost is biodegradable and environmentally friendly.
- Compost increases soil fertility.
- Preparation of compost is easy.
- Using compost does not cause any side effects or health issues in humans.
Question 5: Answer the following Multiple Choice Questions given below:
- The process of preparing compost with the help of earthworms is called
(a) decomposing
(b) vermicomposting
(c) manuring
(d) composting
Answer 1: (b) vermicomposting
Earthworms help to improve the quality of the soil. The process of preparing compost with the help of earthworms is called vermicomposting.
- Which of the following activities does not reflect responsible behaviour with regard to waste disposal?
(a) Making handicrafts with used notebooks.
(b) Waste collected in polythene bags for disposal.
(c) Goods carried in paper bags or cloth bags.
(d) Waste is separated into materials that degrade and those that do not.
Answer 2: (b)Waste collected in polythene bags for disposal.
Polythene bags are items that fall into the non-biodegradable waste category. This waste is harmful to nature as it takes millions of years to decompose. Thus, waste collected in polythene bags for disposal depicts irresponsible behaviour.
- If you dump kitchen waste in a pit, it may, after sometime
(a) convert into compost
(b) convert into vermicompost
(c) remain forever in its dried form
(d)remain as such
Answer 3: (a) convert into compost
Kitchen waste is biodegradable waste; hence, it readily gets converted into compost.
- Suhani gave the following ill effects of the practice of burning dried leaves and other plant parts.
(i) Burning lowers the soil quality.
(ii) Burning produces harmful gases/fumes.
(iii) Precious raw materials which can be used to obtain manure at a low cost are lost.
(iv) Lot of heat is generated unnecessarily.
The correct reasons why we should not burn leaves are
(a) i, ii and iv only
(b) i, ii, iii and iv
(c) ii and iii only
(d) ii, iii and iv only.
Answer 4: (b) I, ii, iii and iv
Torching deteriorates the soil and wastes valuable raw materials that could be transformed into useful organic manure. The combustion of dead leaves and other plant parts generates smoke and damaging gases/fumes, which generate a significant amount of heat and are harmful to our health.
Question 5: How can we constructively use the following waste?
- Rotting garbage
- Dry leaves collected in the garbage
- Old newspapers
Answer 5: The given waste materials can be used in the following ways:
- Rotting garbage: Rotting garbage, including vegetable peels, fruit peels, dry leaves etc., is biodegradable waste. The best way to make use of rotting garbage is by converting it into manure or compost. This can be achieved by digging a pit in the soil, dumping the waste in it ,and covering it up.
- Dry leaves: Dry leaves collected in the garbage can be used as manure by converting them into compost, or vermicompost.
- Old newspapers: Old newspapers can be recycled and used as recycled paper, handicrafts, or paper bags.
Question 6: What is a landfill? Explain its construction and operation.
Answer 6: A large area of empty,flat, barren land is a landfill. A landfill is a location where solid waste and garbage are decomposed. The materials are recycled and segregated before being dumped into a landfill. By dumping more and more debris and covering it with dirt, landfills are filled. This process is repeated again and again.
Question 7: What kinds of waste need to be separated from each other in waste bins?
Answer 7: Biodegradable waste and non-biodegradable waste are the two types of waste that need to be separated into completely separate waste bins.
The biodegradable waste bin can be converted into simpler molecules by microbes and utilised as manure.
The bin comprising non-biodegradable waste cannot be converted or recycled. As a result, the waste may be put into a landfill.
Question 8: Give examples of 2 kinds of waste which need to be sent in
- Landfill
- Composting
Answer 8: Two examples of waste in each of the locations are given as follows:
Landfill: Landfill contains non-biodegradable wastes like empty glass bottles, plastic plates, and metal pieces.
Composting: Composting contains biodegradable wastes like vegetable peels, fruit peels, animal excrements, dry leaves, etc.
Question 9:”Given the following vermicomposting steps, and each step has been assigned an alphabet,”Rearrange the steps in the correct sequence and write the alphabet on the chart provided. One step is done for you.
- Dig a pit in a suitable place, in your garden.
- Spread sand on the floor of the pit.
- Add vegetable peels and fruit waste to the pit.
- Sprinkle water to keep it moist
- Place red worms in the pit
- Cover with a gunny bag or grass
Step 1 – F
2 –
3 –
4 –
5 –
6 –
Answer 9:Steps to be followed are:
- Dig a pit in a suitable place, in your garden.
- Spread sand on the floor of the pit.
- Add vegetable peels and fruit waste to the pit.
- Sprinkle water to keep it moist
- Place red worms in the pit
- Cover with a gunny bag or grass
Question 10: Give reasons for the following.
- Ban on plastic bags has been imposed in many places? Is the ban justified?
- We should not burn plastic items.
- Paper bags must be preferred over plastic bags.
Answer 10: The following are the reasons for prohibiting the use of plastics:
-
- The following the reason for banning plastics are :
- Ban has been imposed on many places in plastic as it is a non-biodegradable material. Plastic releases a lot of harmful gases and a lot of heat while burning. These gases harm humans and affect the environment negatively.
- Also, animals may consume plastic littered on the ground, which proves to be fatal.
- Plastic doesn’t degenerate easily. Decomposing plastic takes thousands of years, and thus it causes soil and air pollution. Degrading the quality of the soil where it is dumped.
- Plastics should not be burned because:
- Plastic is a non-biodegradable material; hence, burning it is harmful to the environment. It has a high melting point, which makes it difficult to burn.
- When plastic is burned, hazardous gases and fumes are emitted. These gases are fatal to humans and animals, causing diseases.
- Animals may eat plastic, which may get stuck in their digestive systems and kill them.
- Burning plastic causes soil pollution, land pollution, and air pollution; hence, it is not environment friendly.
- We must prefer paper bags over plastic bags as paper bags are recyclable, biodegradable, and environment friendly. They do not harm humans, animals, and the environment. Hence, paper bags must be used by everyone to avoid all the harm done by plastic.
Benefits of Solving Important Questions Class 6 Science Chapter 16
Extramarks is a reputable online platform that provides students with study materials to assist in their exam preparation. Students who stick to their studies, consistently practise questions, and solve Important Questions Class 6 Science Chapter 16 will greatly benefit. This question bank has indeed been specifically created for students to practise with in order to improve their exam confidence.
Some of the advantages of answering Important Questions Class 6 Science Chapter 16 are as follows:
- The list of questions in Science Class 6 Chapter 16 Important Questions includes questions on every topic covered in Chapter 16. This allows students to identify their weak points inside the chapter or concepts that they overlooked. Allowing them to work on their weak areas and improve their performance.
- Chapter 16 Class 6 Science Important Questions list includes questions in all formats. Students gain more exposure to the type of questions to expect in the exam by practising multiple choice questions [MCQs], very short answer type questionnaires, short answer type questions, and long answer type questions.
- Students learn to apply theoretical concepts in the chapter to daily life by answering Important Questions Class 6 Science Chapter 16. It also aids in the development of their capability to formulate answers as they learn by referring to the comprehensive solutions provided by subject experts.
- Extramarks provides question banks generated by experts, which cover all important topics for students to review before exams. As a result, practising Important Questions Class 6 Science Chapter 16 before the exam proved advantageous in terms of achieving high marks.