Important Questions Class 7 Social Science Our Environment Chapter 2
Geography is a field which studies the planet’s ecosystems, regions, populations, and landscapes. Since it is logical to assume that humans have always been curious about the rest of the world, many people think that geography is the oldest of all disciplines. The second chapter of Class 7 Social Science, Our Environment is Inside Our Earth. Our planet, Earth, is dynamic. Both the interior and the outer parts are always changing. The crust, mantle, and core make up the interior of the Earth. Rocks of many sorts make up the crust of the world. Rocks are divided into three categories: igneous rocks, sedimentary rocks, and metamorphic rocks. Chapter 2 Class 7 Social Science Our Environment Important Questions help connect with the concepts of Inside the Earth. Students can easily access all this and more on the Extramarks website.
At Extramarks, we acknowledge the role of answering the important questions for each chapter in a subject such as Geography. The NCERT textbook, other reference books, past exam papers, and other sources have all been used by Extramarks professionals to compile Social Science Our Environment Class 7 Chapter 2 Important Questions. Our Geography specialists have created a list of step-by-step answers to help students comprehend each chapter. Students may readily get these solutions by registering with Extramarks right away.
Not just limited to Class 7 Social Science Our Environment Chapter 2 Important Questions, students can easily access materials like NCERT Solutions, CBSE revision notes, past years’ question papers, NCERT books, and more on the Extramarks website.
Important Questions Class 7 Social Science Our Environment Chapter 2- with Solutions
Social Science experts of Extramarks have developed an entire list of Important Questions Class 7 Social Science Our Environment Chapter 2 with the help of different resources. The Earth is a dynamic planet. Both the inside and the outside are always evolving. The interior of the Earth is made up of the crust, mantle, and core. The world’s crust is made up of a variety of rocks. Igneous rocks, sedimentary rocks, and metamorphic rocks are the three types of rocks that are found on Earth. Minerals are naturally occurring substances with certain physical traits and well-known chemical compositions. These questions and solutions help students better comprehend the chapter Inside Our Earth.
Mentioned below are a few Important Questions Class 7 Social Science Our Environment Chapter 2:
Question 1. What are metamorphic rocks?
Answer 1. The rocks that are created under intense pressure and heat are known as metamorphic rocks.
When exposed to heat and pressure, igneous and sedimentary rocks change into metamorphic rocks. For instance, limestone transforms into marble and clay into slate.
Question 2. Describe the Earth’s interior.
Answer 2. There are several layers in the Earth’s interior, all of which are interrelated to one another. What we know today about the Earth’s interior is completely based on volcanic eruptions and excavations since it is dangerous to penetrate inside the ground owing to the intense pressure and temperature. Scientists learned more about the planet’s innards by examining volcanic debris.
The various layers of earth are listed below:
- Crust
- Lithosphere
- Mantle
- Core mantle boundary
- Outer core
- Inner core
Question 3. What are the three layers of the Earth?
Answer 3. The core, mantle, and crust are the three layers of the Earth.
Question 4. Mineral and Sial: what are they?
Answer 4. Minerals are substances that are created naturally and have a certain chemical makeup. Sial stands for the minerals silicon and aluminium. They are a part of how the crust of the planet is formed. Al and Si are the initials for aluminium and silicon, respectively.
Question 5. What are the uses of rocks?
Answer 5. The uses of rock include the following:
- For building homes, buildings, and other constructions
- For drilling and cutting purposes
- The preserved remains of plants and animals found in rocks are helpful to science.
- Diverse rocks contain minerals used to make fuel, medications, fertilisers, and other products.
Question 6. What causes the formation of marble?
Answer 6. Limestone transforms into marble when it is exposed to high heat and pressure. Marble is a metamorphic rock developed from limestone, a sedimentary rock.
Question 7. What is a rock?
Answer 7. A rock is any naturally occurring mass of mineral materials in the planet’s crust. Rocks of diverse forms, sizes, colours, and textures make up the world’s crust.
Question 8. How are sedimentary rocks formed?
Answer 8. Sedimentary rocks are created when loose sediments are subjected to extreme pressure and transform into layered rocks. Sediments are the little pieces of rocks, etc., that are carried by air, water, etc.
Question 9. What does a rock cycle mean?
Answer 9. The change of one type of rock into another under specific cyclical conditions is known as the rock cycle. For instance, igneous rocks, which form when molten lava hardens, can disintegrate into tiny particles that can then be transported and deposited to form sedimentary rocks. When heat and pressure are applied, sedimentary and igneous rocks change into metamorphic rocks. These metamorphic rocks may disintegrate to produce sedimentary rocks or melt in the presence of intense heat and pressure to produce molten magma, which would then solidify to produce igneous rocks.
Question 10. Name three types of rocks.
Answer 10. The three types of rocks are known as:
- Metamorphic rocks
- Igneous rocks
- Sedimentary rocks
Question 11. How are extrusive and intrusive rocks formed?
Answer 11. Both extrusive and intrusive forms of rocks are igneous. When molten lava from the Earth’s interior comes to the surface, cools, and solidifies on the crust, extrusive rocks are produced. These rocks have exceptionally fine-grained structures. Take basalt as an illustration. When molten lava cools and hardens deep below the Earth’s crust, intrusive rocks are created. Due to their gradual cooling, they produce large grains. An excellent example of this rock is granite.
Question 12. What is lava?
Answer 12. Lava is known as the heated, crimson magma that rises to the surface from the Earth’s core. It solidifies as it cools.
Question 13. Which two categories of rocks are igneous?
Answer 13. Lava cools as it solidifies into igneous rocks. Extrusive igneous rock like basalt is created when the lava cools on the crust. They are finely textured.
Intrusive igneous rocks occasionally occur when the material cools down rapidly deep inside the crust. For instance, granite has big granules. Granite is used for making grinding stones.
Question 14. Give reasons for the following statement.
- We cannot go to the centre of the Earth.
- Sedimentary rocks are formed from sediments.
- Limestone changes into marble.
Answer 14. The following are the reasons for the points mentioned above:
- We cannot go to the Earth’s centre: The Earth’s core, around 6000 kilometres below the ocean’s surface, is characterised by extremely high pressure and temperature. There is just molten magma at the centre of the Earth. Oxygen is absent. Any living thing/creature would not be able to endure such circumstances. We are unable to reach the Earth’s core as a result.
- Sedimentary rocks are formed from sediments: Sediments are the little pieces of rock that collide and shatter as they travel to the ground. These sediments are carried and deposited using wind, water, etc., and after being crushed and solidified, they create a layer of sedimentary rocks. This demonstrates how sediments give rise to sedimentary rocks.
- Limestone changes into marble: Under heat and pressure, igneous and sedimentary rocks transform into metamorphic rocks. This occurs in the case of limestone. Marble, a metamorphic rock, is created when pressure and heat are applied to limestone.
In the above section of Important Questions Class 7 Social Science Our Environment Chapter 2, all the essential topics of the chapter are covered.
Benefits of Solving Important Questions Class 7 Social Science Our Environment Chapter 2
As was already established, geography has long and storied roots spanning the world. The Important Questions section of Extramarks is recommended reading for students. This collection of important questions helps the students grasp this subject. Students gather confidence by answering the important questions and going over their solutions.
Mentioning below are some benefits of solving Important Questions Class 7 Social Science Our Environment Chapter 2:
- Important Questions Class 7 Social Science Our Environment Chapter 2 covers the concepts of the entire chapter- Inside Our Earth.
- Students can entirely rely upon these important questions as they are made following all the guidelines laid by CBSE.
- Geography comprises challenging chapters—all the intricacies of the chapters are in these important questions by Extramarks.