Important Questions Class 8 Social Science and Political Life Chapter 7
Political Science try to comprehend how fundamental laws, rules, and other forms of authority impact our lives. The seventh chapter of Class 8 Social Science and Political Life is Understanding Marginalisation. In Chapter 7 Class 8 Social Science and Political life Important Questions there are two groups in India currently regarded as social outcasts. Additionally, you will study about Adivasis, stereotypes of Adivasis, their evolution, the connections between the social and economic aspects of tribal life, marginalisation of minorities, the socio-economic standing of the Muslim community, and how various groups have dealt with marginalisation. Students can easily access all this and more on the Extramarks’ website.
Political Science focuses on how a nation functions both minutely and on a large scale. The Social Science experts at Extramarks have produced Social Science and Political Life Class 8 Chapter 7 Important Questions using NCERT Textbook, other reference books, past years’ exam papers, and other sources. To assist students in understanding each chapter, our History experts have compiled a list of step-by-step solutions. Students can register with Extramarks and access Class 8 Social Science and Political Life Chapter 7 Important Questions.
In addition to Important Questions Class 8 Social Science and Political Life Chapter 7, students can easily access materials like NCERT Solutions, CBSE revision notes, past years’ question papers, NCERT books, and more on the Extramarks’ website.
Important Questions Class 8 Social Science and Political Life Chapter 7- with Solutions
Social Science experts at Extramarks have designed an entire list of Important Questions Class 8 Social Science and Political Life Chapter 7 from many sources.
Given below are a few Important Questions Class 8 Social Science and Political Life Chapter 7 and their solutions:
Question 1. List two reasons why Adivasis are becoming increasingly marginalised.
Answer 1. For the following two reasons, Adivasis are becoming increasingly marginalised:
- The Adivasis no longer have access to forest products due to changes in the law.
- Many tribal people have been compelled to relocate elsewhere in pursuit of work due to the development of factories and other enterprises in tribal territories.
Question 2. What metals are significant at present? What is their origin?
Answer 2. Many different metals are significant in today’s world. You will better comprehend this if you consider the following:
- Gold and silver are two most popular metals used in jewellery making. These metals are expensive and scarce. One element that contributes to these metals’ high price is their scarcity.
- Metals Used in Construction: Iron is one type of metal that is used in buildings. Pillars are built with iron rods.
Question 3. Re-read the section on Minorities and Marginalisation. What do you understand by the term minority?
Answer 3. The numerically tiny community is considered a minority compared to the rest of the population. A minority is a distinct religious group that makes up a small proportion of the overall religious population.
As one of its fundamental rights, the Indian Constitution protects linguistic and religious minorities and guarantees that they do not experience prejudice or discrimination. Christians, Sikhs, Muslims, and other minorities are present throughout India.
Question 4. How are social and economic marginalisation related to one another? Explain.
Answer 4. Social and economic exclusion are intricately linked. The Adivasis lost their only source of income when forced to abandon their homes in the forest. They had no choice but to give up their customs and adopt a new way of life. As a result, they experienced social and economic marginalisation since they were left without a means of support and forced to live in difficult circumstances. As a result, they and their kids had fewer opportunities to improve their skills. People did not have appropriate access to medicines and remedies due to the destruction of the trees. Thus, social and economic marginalisation are intimately related.
Question 5. Imagine that you are watching the Republic Day parade on TV with a friend, and she remarks, “Look at these tribes. They look so exotic. And they seem to be dancing all the time”. List three things that you would tell her about the lives of Adivasis in India.
Answer 5. The forests are well-known to the Adivasis. They led nomadic lives as hunters and gatherers. They were engaged in both shifting agriculture and stationary farming. During India’s pre-colonial era, their extensive knowledge of woods made them valuable to the kings of numerous countries. They speak their language and are credited with helping Bengali, among other Indian languages, develop.
Question 6. Why do you use the term “minority”?
Answer 6. A group of people in a society that belong to a community that is smaller in size than the rest of the population is referred to as a “minority” in society. The Indian Constitution guarantees the protection of Fundamental Rights and underrepresented linguistic or religious minorities. This is to prevent discrimination against such a minority.
Question 7. Would you agree with the statement that economic marginalisation and social marginalisation are interlinked? Why?
Answer 7. Economic and social marginalisation are related to one another. A social group that has been marginalised from society has fewer possibilities for skill development and education. This prevents those from disadvantaged groups from having sufficient access to high-quality healthcare, which in turn prevents a kid from a marginalised group from growing up to be a stable adult who would otherwise be able to assure a higher wage. Therefore, individuals left behind in socio-economic growth experience economic marginalisation.
Question 8. Why were the Adivasis unable to mix with other people?
Answer 8. The Adivasis have their unique customs and culture. Outside of the tribal community, they are seen as a separate ethnicity. Since both groups are illiterate and have different cultures and practices, it is challenging for them to get along.
Question 9. Write two or more sentences of what you understand by the word ‘marginalisation’ in your own words.
Answer 9. Marginalisation is a societal phenomenon that confines people to positions of lesser social standing. People’s fundamental rights are being violated, lowering their social and economic position. It refers to a circumstance in which a specific social group is compelled to live outside society’s mainstream. A disadvantaged group is not given a fair chance for socio-economic progress.
Question 10. How would you inform your friend about the Adivasis?
Answer 10. I would respond to the friend’s comments on Adivasis by telling her that they have a thorough understanding of the forests and were formerly nomads and hunters who relied on the forests for a living. They started practising agriculture, which led to their first signs of localisation. They also have a unique and different way of speaking that is considered to be as old as the Sanskrit language.
Question 11. Write one reason why you think the Constitutional safeguards to protect minority communities are very important?
Answer 11. Because the dominant community may culturally dominate the minority communities and push the minority communities into the background, measures to preserve minority groups are essential.
Question 12. Why are the Constitution’s safeguards for minority groups required?
Answer 12. The Constitution’s safeguards are required to prevent minority populations from being socially and culturally marginalised by society’s dominant groups. Minorities may experience abuse and neglect if such precautions are not implemented.
Question 13. You are participating in a debate where you must provide reasons to support the following statement: ‘Muslims are a marginalised community—using the data provided in the chapter, list two reasons you would give.
Answer 13. According to the data in the chapter, only 59 percent of Muslims in India are literate, the lowest percentage among all religious groups. This compares to literacy rates of 65 percent among Hindus, 70 per cent among Sikhs, 73 per cent among Buddhists, 80 percent among Christians, and 94 percent among Jains.
In addition, just 3% of Muslims are members of the prestigious Indian Administrative Service Cadre. The statistics mentioned above confirm that Muslims in India are a minority group.
Question 14. Why are the Adivasis being pushed out of society?
Answer 14. The forests, which were the Adivasis’ natural habitat, were rapidly plundered for their resources, depriving them of their home and means of subsistence. As a result, they lost their influence and were shunned. The Adivasis are portrayed as a bizarre, primitive, and ancient race. As a result, the Adivasi population has been marginalised in contemporary India.
Question 15. Describe marginalisation.
Answer 15. A social phenomenon called marginalisation occurs when one group or class of people is perceived as being less significant than another. They are perceived as belonging to a lower socio-economic class. The denial of fundamental rights to those who are marginalised has a severe effect on their social and economic standing.
The above section of Important Questions Class 8 Social Science and Political Life Chapter 7 covers all the chapter’s important concepts.
Benefits of Solving Important Questions Class 8 Social Science and Political Life Chapter 7
Extramarks has recently come up with a new important questions section for each chapter. These important questions help students understand the chapter precisely. To help students, they are encouraged to go through Extramarks Important Questions Class 8 Social Science and Political Life Chapter 7. Students gather confidence by answering the important questions and going over their solutions.
Mentioning below are some benefits of solving Important Questions Class 8 Social Science and Political Life Chapter 7:
- Students can entirely rely upon these important questions as these are made following all the guidelines laid by CBSE.
- These solutions help students save time while preparing for the upcoming examination and cover the entire chapter.
- Important Questions Class 8 Social Science and Political Life Chapter 7 covers the concepts of the entire chapter- Understanding Marginalisation.
Extramarks provides comprehensive learning solutions for students from Class 1 to Class 12. Our website has abundant resources, along with important questions and solutions. Students can easily click on the links given below to access some of these resources: