Finding NCERT Solutions is not difficult, but choosing the right one can be a daunting experience. Extramarks is one of the most reliable educational platforms to get NCERT Solutions for Class 6 Social Science Chapter 1. Subject matter experts with years of experience have put together NCERT Solutions while adhering to the latest guidelines by CBSE in mind. The solutions are accurate and comprehensive, which makes them unquestionably the best study materials for exam preparation.
NCERT Class 6 Social Science – The Earth Our Habitat Other Chapters
Access NCERT Solutions for Class 6 Social Science Chapter 1 – The Earth Our Habitat
Exercises
Answer the Following Questions Briefly.
1. How is a planet different from a star?
Ans. A planet does not have heat and light of its own. It is lit by the light of the stars. A star, on the other hand, is made of gases and has its own heat and light.
2. What is the ‘Solar System’?
Ans. A solar system consists of the sun, eight plants along with their satellites, asteroids, meteoroids, and other celestial bodies.
3. Name all the planets as per their distance from the sun.
Ans. Here are the right planets named as per their distance from the sun:
- Mercury
- Venus
- Earth
- Mars
- Jupiter
- Saturn
- Uranus
- Neptune
Tick the correct answer.
1. Which planet is known as the ‘Earth’s Twin’?
Ans. Venus
2. Which is the fourth nearest planet to the sun?
Ans. Mars
3. All the planets move around the sun in an/a
- Rectangular path
- Circular path
- Elongated path
Ans. Elongated path
Fill in the Blanks.
1. A huge system of stars is called __________.
Ans. Galaxy
2. The___________ is the third nearest planet to the sun.
Ams. Earth
3. The__________ is the closest celestial body to our earth.
Ans. Moon
Class 6 Social Science Geography Chapter 1 – The Earth in the Solar System
The Earth In The Solar System Class 6 is all about the solar system. The topics covered in this chapter are as follows:
- Celestial Bodies, Planets of the Solar System
- Stars, the Earth
- Constellations, the Moon
- Planets, Asteroids
- Satellite, Universe
- The Solar System, Meteoroids
- The Sun, Galaxy
All the objects in the universe such as stars, the sun, and the moon that shine in the sky at night are called celestial bodies. Certain celestial bodies are made of similar gases and are very hot and large. Chapter 1 discusses the planets of the solar system.
NCERT Solution With The Latest Syllabus For Class 6 Social Science
NCERT Social Science syllabus of Class 6 is broadly divided into three sections: History, Civics, and Geography. Students learn about the Solar System and the Earth in Geography. There are 8 chapters in NCERT Class 6 Social Science Geography and if one wishes to get more clarity on the topics covered in these chapters, one can visit the Extramarks website and register to get access to a repository of resources we have for you.
Here’s a list of chapters for which solutions are available on Extramarks:
- Chapter 2 – Globe: Latitudes and Longitudes
- Chapter 3 – Motions of the Earth
- Chapter 4 – Maps
- Chapter 5 – Major Domains of the Earth
- Chapter 6 – Major Landforms of the Earth
- Chapter 7 – Our Country – India
- Chapter 8 – India: Climate, Wildlife, and Vegetation
How do Extramarks help you score good grades in board exams?
The quality of study materials, being regular in class, and revision play a crucial role in exam prep and impact exam results. Extramarks provide accurate and reliable study material that covers everything across all subjects. Subject experts with years of experience have created all the study material to bring conceptual clarity and a great learning experience.
NCERT Solutions for Class 6 Social Science
The Extramarks’ NCERT Solutions are prepared by subject matter experts, therefore, one need not doubt the accuracy and authenticity of the solutions. Simply structured answers assure that students understand all topics. The answers in these solutions are written in great detail as well which further helps in giving clarity to students about various concepts and topics.