Important Questions Class 6 Science Chapter 11 – Light Shadows and Reflection
Science Chapter 11 of Class 6 introduces the concept of reflection, refraction and shadow formation. These topics form the basic knowledge for advanced topics that would be covered in higher classes. Hence, students must be thorough with the topic to strengthen their understanding.
‘Light shadows and reflections’ covers the following topics in CBSE Class 6 syllabus:
- Transparent, translucent and opaque objects
- Luminous and non-luminous bodies
- Shadows and shadow formation
- Reflection and refraction of light
- Pinhole camera and its construction
Extramarks believes in incorporating joyful learning experiences through its own repository. The in-house subject experts provide students with accurate solutions for all classes from 1 to 12. They have conscientiously prepared authentic, concise answers which students can trust and enjoy the process of learning. Students can learn at their own pace and improve their academic performance through guided practice.
Extramarks is one of the most trusted and the best educational platforms where students get online learning resources for their studies and exam preparation. To enjoy the maximum benefit of these resources, students just need to register themselves at Extramarks’ official website and stay ahead of the pack..
Our subject experts understand the importance of regularly solving questions to gain a better understanding of all the complex topics in Science. Our experienced Science experts have collated questions from different sources such as NCERT textbook, NCERT exemplars, past years question papers, other reference books, etc. Students can refer to our question set of Chapter 11 Class 6 Science Important Questions to get access to these questions and their answers.
We at Extramarks take our role seriously to provide the best resources to the students and help them get excellent grades. We have prepared step-by-step self-guided solutions that will help students to clear all their doubts while learning these questions. The question bank of Important Questions Class 6 Science Chapter 11 is accessible to students after registering on the Extramarks website.
Apart from the Important Questions Class 6 Science Chapter 11, students will get a lot of other study resources such as NCERT solutions, revision notes, previous year questions and answers, etc.
Get Access to CBSE Class 6 Science Important Questions with Solutions
Also, get access to CBSE Class 6 Science Important Questions for other chapters too:
CBSE Class 6 Science Chapter 11 Question Answer
Our question bank of Important Questions Class 6 Science Chapter 11 covers various aspects of chapter ‘Light shadows and reflections’. The questions are carefully chosen to include various difficulty levels and are based on the latest CBSE syllabus. So students can confidently rely on our solutions and include our Important Questions Class 6 Science Chapter 11 as part of their core study materials.
Given below is a list of a few of the questions from our question bank of Important Questions for Class 6 Science Chapter 11. Students are advised to go through them carefully to learn and grasp them with better understanding and score excellent grades in Science.
Question 1: Classify the following objects/materials given below as (i) opaque, transparent or translucent
(ii) non-luminous or luminous
Air, water, a piece of rock, a sheet of aluminium, a mirror, a wooden board, a sheet of polythene, a CD, smoke, a sheet of plane glass, fog, a piece of red hot iron, an umbrella, a lighted fluorescent tube, a wall, a sheet of carbon paper, the flame of a gas burner, a sheet of cardboard, a lighted torch, a sheet of cellophane, a wire mesh, kerosene stove, sun, firefly, the moon.
Answer 1:
Opaque objects : A piece of rock, a sheet of carbon paper, or a sheet of cardboard, a sheet of aluminium, a mirror, a wooden board, a CD, an umbrella, a wall
Transparent objects : A sheet of plane glass, air, water.
Translucent objects: A sheet of polythene, smoke, fog, a sheet of cellophane, and a wire mesh.
Luminous objects: A piece of red hot iron, a lighted torch, sun, firefly, kerosene stove, a lighted fluorescent tube, the flame of a gas burner.
Non–luminous objects: Air, water, a piece of rock, a sheet of aluminium, a mirror, a wooden board, a sheet of polythene, a CD, smoke, a sheet of plane glass, fog, an umbrella, a wall, a sheet of carbon paper, a sheet of cardboard, a sheet of cellophane, a wire mesh, moon.
Question 2: Which of the following objects given below is not always necessary to observe a shadow?
(a) Sun
(b) Screen
(c) Source of light
(d) Opaque object
Answer 2: (a) Sun
Sun is not always necessary for observing a shadow. A source of light is essential for shadow formation, and the sun is a source of light.
Question 3:If you hold up a mirror in front of you in a completely dark room, will you see a reflection of yourself in the mirror?
Answer 3: In a completely dark room, if we hold up a mirror in front of us, we can’t see a reflection of ourselves in the mirror as the light will not fall on the mirror to reflect light due to darkness.
Question 4: Mansi observed the shadow of a tree at 8:00 a.m., 12:00 noon and 3:00 p.m. Which of the following statements is near to her observation about the shape and size of the shadow of the tree she observed?
(a) The size of the shadow remains the same but the shape of the shadow of the tree changes.
(b)Neither the shape nor the size of the shadow changes.
(c) The size and shape of the shadow of the tree changes at different intervals of time.
(d) The size of the shadow of the tree changes, but the shape remains the same.
Answer 4: (c ) Both the size and shape of the shadow of the tree change at different intervals of time.
As the earth revolves and rotates around the sun, the position of the sun changes. Sun being the light source, as the position of the light source changes, accordingly, the size and the shadow of the tree also changes.
Question 5: Correct the following statements given below:
(i) The colour of the object determines the colour of the shadow.
(ii) Transparent objects allow light to pass through them partially.
Answer 5:
(i) The colour of the shadow of a given object does not depend on the colour of the object, as the shadows are always dark.
(ii) Translucent objects are objects which allow light to pass through them partially, and transparent objects allow light to pass through them completely.
Question 6: You are given a transparent glass sheet. Suggest two ways to make it translucent without breaking it.
Answer 6: We can convert transparent glass sheets into translucent glass sheets without breaking it in following ways:
- By applying oil, grease, butter or vaseline to make it partially permeable.
- By making the surface of the glass rough by scrubbing it with sandpaper which allows the light to pass partially.
Question 7: Define the following terms:
- Luminous objects
- Non-Luminous objects
- Transparent
- Translucent
- Opaque
Answer 7:
- Luminous objects: Objects which can produce their own light are known as luminous objects—for example, the sun, star, moon, and candle.
- Non-Luminous objects: Objects which can not produce their own light are known as non-luminous objects, for example, doors, cloth, wood etc.
- Transparent: Objects which allow light to pass through them completely are called transparent objects. We can clearly see through them. For example, glass, clear water, lens.
- Translucent: Objects which allow light to pass through them partially are called translucent objects. We can see objects partially through translucent objects. For example oiled paper, coloured glass panes etc.
- Opaque: Objects which do not allow any light to pass through them at all are called opaque objects. For example metal, wood etc.
Question 8: Is the air around us always transparent? Discuss.
Answer 8: The air around us is usually transparent. This is the reason we can see the buildings and trees around us. When the air gets polluted, and smoke and dust particles get mixed with the air, the transparency of air decreases as the pollutant particles absorb light.
Question 9: What is a mirror? Explain its functioning.
Answer 9: Mirror is a smooth, shiny surface which reflects light rays to form a clear image of an item. It is made up of glass with a mirror coating on one side. The image formed in the mirror is created by the reflecting of light rays off the surface of the mirror. The light rays coming from the object hits the mirror and bounces off at an angle. The image of the object in the mirror is created by the reflection of light rays. Reflections cause the images generated to be laterally inverted.
Question 10: Using a pinhole camera, a student observes the image of two of his friends, standing in the sunlight, wearing yellow and red shirts, respectively. Comment on the colours of the shirts in the image?
Answer 10: Pinhole camera doesn’t change the colour of the image. The colour of the shirt in the image will remain the same as the colour of the object. Although the image of the person will be inverted when seen through the pinhole camera.
Question 11: Explain the construction of a pinhole camera.
Answer 11: The pinhole camera is made up of two boxes that fit together perfectly without any gaps. One side of each box has been ripped out. A small pinhole is made in the centre of the larger box’s opposite side, and a small square is glued to the smaller box’s opposite surface. Translucent paper is wrapped around a sliced portion. As the smaller box slides into the larger box, the pinhole in the smaller box faces the square strip. The open face of the small box is used to observe objects while blocking out light from behind. The smaller box can be dragged back and forth until the image is in focus.
Question 12: What are the primary characteristics of a pinhole camera?
Answer 12: The five characteristics of a pinhole camera are:
- The colour of the image remains the same as the colour of the object.
- The image formed on the screen of the pinhole camera is real.
- The size of the object can be greater, same or less than the size of the real object.
- The image resulted in a pinhole camera inverted.
- Pinhole cameras can also be used to click photos and display them on screens.
Question 13: Define obstacles.
Answer 13: Any object which blocks the path of light is called an obstacle. It’s the presence of obstacles in the path of light that results in shadow formation.
Question 14: What materials are needed for the shadow formation?
Answer 14: Materials needed for shadow formation are :
- Source of light
- Screen
- An opaque object obstructing the path of light
Question 15: Differentiate between image and shadow.
Answer 15: Answer 15:
IMAGE |
SHADOW |
Reflection or refraction of light rays causes image formation. |
When an obstacle obstructs the path of light, shadow formation takes place. |
Image is observed when the reflected or refracted light rays enter the observer’s eye. |
No light rays enter the observer’s eye from the shadow of the object. |
Image has more characteristics like colour, structure etc about the object. |
Shadow doesn’t provide any details about the object, it just gives the idea about the shape of the object. |
Question 16: Which of the following devices is used to image the sun?
- Plane mirror
- Pinhole camera
- A straight pipe
- Electric bulb
Answer 16: 2. Pinhole camera
Sun can be imaged using a pinhole camera.
Benefits of Solving Important Questions Class 6 Science Chapter 11
Excelling in science requires a lot of practice in solving questions and applying the concepts in daily life for a deeper understanding of the concepts. We recommend students to register on the Extramarks website to get access to a comprehensive set of questions, including Important Questions Class 6 Science Chapter 11. By regularly referring to our study notes and questionnaire, students will be able to prepare for Class 6 Science thoroughly and be confident of securing excellent grades in their exams.
Given below are some of the benefits of solving Science Class 6 Chapter 11 Important Questions:
- Our team of Extramarks has meticulously designed this question bank of Chapter 11 Class 6 Important Science Questions to help students to clarify their doubts, revise and ace their exams with flying colours . A lot of these questions are carefully designed and picked from previous years’ question papers. So students solving these questions would get a good exposure of solving questions following the same question paper pattern and be at ease. This will increase their confidence in achieving high grades in the exams.
- The questions covered in Important Questions Class 6 Science Chapter 11 are based on various topics present in chapter 11, which helps students revise the chapter as well as remember important topics easily.
- Important Questions Class 6 Science Chapter 11 contains questions of all types, including MCQs, fill in the blanks, short answer type questions, and long answer type questions. Students are able to get exposure to all kinds of questions and their solutions. They need not refer to any other side books to enhance their preparation. Extramarks provides one-stop solution to all your problems.
Extramarks believes in incorporating joyful learning experiences through its own repository of resources.
It provides comprehensive learning solutions for all students from class 1 to class 12. Students can easily access the study resources by registering on the Extramarks website. Links for some of the selected materials are given below: