Important Questions Class 6 Science Chapter 3 – Fibre to Fabric
Science is a subject which is all about learning and discovering new things. ‘Fibre to Fabric’ is the third chapter in the Class 6 Science syllabus. To produce a garment, raw material is turned into fibre, then the fibre is turned into yarn, and then the yard becomes fabric. The process of making cloth or fabric by arranging yarns at right angles to them is called weaving. Following spinning and dying, the weaving process enables the yarn to intersect to become fabrics. These fabrics can be made either naturally or synthetically based on the source of origin. Natural fabrics are obtained from fibres of natural origin, and synthetic fabrics are made of man-made or artificial fibres.
Extramarks is one of the best educational platforms which enhances learning for students to get knowledge in various fields. This website helps the students to learn about core concepts and also helps in solving and practising questions. It is accessible to all users. Extramarks provide various comprehensive materials such as NCERT textbooks, Chapter notes, revision notes, NCERT solutions, CBSE sample papers, CBSE extra questions, CBSE past years’ question papers etc.
Extramarks’ important questions Class 6 Science Chapter 3 will assist the students in preparing for their higher classes by building a strong foundation in Science. Solving important questions Class 6 Science Chapter 3 will ensure a thorough preparation and enhance confidence level among students.
Get Access to CBSE Class 6 Science Important Questions with Solutions
Also, get access to CBSE Class 6 Science Important Questions for other chapters too:
Important Questions Class 6 Science Chapter 3 – With Solutions
Important questions Class 6 Science Chapter 3 has distinct sections of questions with solutions and detailed explanations. It helps the students to understand the concepts behind each question more easily. We have covered important questions from various topics. After solving this, students will be able to recall all the concepts behind how the fibres are converted into fabrics.
Mentioned below are a few important questions from Class 6 Science Chapter 3 :
Question 1. State whether the following statements are ‘true’ or ‘false’ :
(a) Polyester is a natural fibre.
(b) The silk fibre is obtained from the stem of a plant.
(c) The process of removing seeds from cotton is called ginning.
(d) Jute is the outer covering of coconut.
(d) The weaving of yarn makes a piece of fabric.
(e) Spinning is the process of making fibres.
(g) Yarn is made from fibres.
Answer 1:
(a) False; Polyester is a synthetic fibre.
(b) True
(c) True
(d) False; Jute fibre is obtained from the stem of a jute plant.
(e) False, The process of making yarn from fibres is called spinning.
(f) False, Silk fibre is obtained from the silk moth’s cocoon.
(g) True
Question 2.
What is a loom? For what purpose is it used? What is the difference between handloom and a power loom?
Answer 2:
A loom is a device for weaving yarn or threads into fabric. It is used for making fabrics. There are two types of looms. They are handlooms and power looms.
The difference between handloom and a power loom are:
Handloom: A handloom is a manually controlled machine for weaving textiles. Large amounts of handloom cloth are produced throughout our nation.
Powerloom: A power loom is a medium-sized weaving machine powered by an electrical source. It is employed in large-scale fabric production enterprises.
Question 3. What are the advantages of synthetic fibres?
Answer 3: The advantages of Synthetic fibres are:
- It has good elasticity.
- It is very strong and durable.
- It is easy to dry.
- It is wrinkle-resistant.
Question 4. What is retting?
Answer 4: Retting is the technique of utilising different microorganisms to separate fibres that are tightly bound together. In this method, moisture and microbial activity on plant fibres are used. Jute, for instance, is connected to the retting process.
Question 5. Name two items that are produced from coconut fibre.
Answer 5: Two items that are produced from coconut fibre are :
(i) Ropes
(ii) Mats
Question 6. Explain the process of making yarn from fibre.
Answer 6: Fibres are the tiny strands that make up yarns. Spinning is the process of creating yarn from fibres. A large quantity of cotton wool is drawn out and twisted during this process. As a result, yarn is created from woven fibres.
Question 7. Mention two varieties of cloth materials which are commonly used.
Answer 7: The two varieties of cloth materials which are commonly used are:
Question 8. What are fabrics?
Answer 8: Fabrics are defined as woven materials, textiles, or other substances that resemble woven fabric.
Question 9. Name the four types of fabrics still used in the un-stitched form in our country.
Answer 9: The four types of fabrics still used in the un-stitched form in our country are:
- Dhoti
- Lungi
- Saree and
- Turban.
Question 10. What are the fruits of cotton plants called?
Answer 10: The fruits of cotton plants are called cotton bolls.
Question 11. What are natural fibres and synthetic fibres? Give some examples.
Answer 11:
- Natural fibres: The fibres that are obtained from natural sources, i.e., plants and animals, are called natural fibre. For example, cotton, jute, wool, etc.
- Synthetic fibres: Synthetic fibres are those that are produced using chemicals or that are not derived from plant or animal sources. Examples: Rayon, nylon, polyester etc.
Question 12. Name some fabrics in your surroundings.
Answer 12:
- Bed-sheets
- Curtains
- Blankets
- Towels
- Table clothes and
- Dusters.
Question 13. How many types of fibres are there?
Answer 13: There are two types of fibres:
(i) Natural fibres
(ii) Synthetic fibres
Question 14. From which part of the plant cotton and jute are obtained?
Answer 14 :
(a) Cotton is obtained from the fruit of cotton plants.
(b) Jute is obtained from the stem of a jute plant.
Question 15. State whether the statements given below are true or false. If false, correct them.
(a) Cotton yarn on burning gives an odour similar to that of a burning paper.
(b) Weaving is a process of arranging two sets of yarn together.
(c) Jute is obtained from the leaves of a plant.
(d) Silk is a plant fibre.
Answer 15:
(a) True
(b) True
(c) False; Plant stems are used to produce jute.
(d) False; Silk is an animal fibre.
Question 16. Which parts of these plants have fibres?
(a) Cotton
(b)Mango
(c) Coconut
(d) Banana.
Answer 16:
- Cotton – seeds
- Mango – seeds
- Coconut – fruits
- Banana – leaves
Question 17. Explain the two main processes of making fabric from yarn.
Answer 17:
are the two main processes of making fabric from yarn.
Weaving – Two sets of yarns or threads are woven together at right angles to create a fabric or cloth using the weaving method.
Knitting – Knitting is the process of making interlocking loops of yarn with needles to create fabric.
Question 18. Which of the following statement is incorrect?
(a) The use of charkha was popularised by Mahatma Gandhi as a part of the Independence Movement.
(b) In India, jute is mainly grown in Kerala and Punjab.
(c) The fibres are first converted into yarns to make fabric.
(d) Sufi saint Kabir was a weaver.
Answer 18:
(b): In India, jute is mainly grown in Kerala and Punjab.
Explanation: In India, jute is mainly grown in Assam, West Bengal, Bihar, and Andhra Pradesh
Question 19. Classify the following fibres into natural and man-made: cotton, nylon, jute, wool, silk, rayon, and polyester.
Answer 19:
- Natural fibres – Cotton, jute, wool, silk.
- Man-made fibres – Nylon, rayon, polyester.
Question 20. A cotton shirt, before it reaches you, completes a long journey. Elaborate on this journey, starting from cotton bolls.
Answer 20: The journey starting from cotton bolls to a cotton shirt is as follows :
Picking: When cotton bolls reach maturity, they explode. Handpicking is used to remove the cotton-covered seeds from the cotton bolls.
Ginning: Ginning is the term used to describe the act of combing to separate seeds from fibres. Today, machines are used to help with ginning.
Spinning: A mass of cotton wool is pulled out and twisted into fibres for spinning. The fibres are therefore brought together to form a sturdy yarn. Spinning can be done manually with tools like charkhas or mechanically with spinning machines.
Weaving and knitting: The two processes for transforming cotton yams into the cotton fabric are knitting and weaving. Cotton shirts are usually made by weaving. In the process of weaving, fabrics are made by arranging two sets of yarns together.
Stitching: The cotton fabric is then stitched together to create a cotton shirt.
Question 21. In which states of India is cotton grown?
Answer 21: Cotton is grown in the following states of India:
- Maharashtra
- Gujarat
- Rajasthan
- Punjab
- Madhya Pradesh
- Tamil Nadu
Question 22. Which of the following is not a natural fibre?
(a) Cotton
(b) Jute
(c) Nylon
(d) Flax
Answer 22: (c): Nylon
Explanation: Nylon is a synthetic fibre manufactured using chemicals at factories. Cotton, jute and flax are natural fibres obtained from plants.
Question 23. Match the terms given in column I with the statements given in column II.
Column I |
Column II |
|
|
(a) Weaving |
(i) A single yarn used to make a fabric |
(b) Knitting |
(ii) Combing of cotton fibres to remove seeds |
(c) Spinning |
(iii) Yarns are made from these thin strands |
(d) Ginning |
(iv) These are spun from fibres and then used to make fabrics |
(e) Fibre |
(v) Process of arranging two sets of yarns together to make a fabric |
(f) Yarn |
(vi) Process of making yarn from fibres |
Answer 23 :
Column I |
Column II |
|
|
(a) Weaving |
(v) Process of arranging two sets of yarns together to make a fabric |
(b) Knitting |
(i) A single yarn used to make a fabric |
(c) Spinning |
(vi) Process of making yarn from fibres |
(d) Ginning |
(ii) Combing of cotton fibres to remove seeds |
(e) Fibre |
(iii) Yarns are made from these thin strands |
(f) Yarn |
(iv) These are spun from fibres and then used to make fabrics |
Question 24. Some terms related to fabrics are jumbled up and given below. Write them in their correct form.
(a) onttoc
(b) sinnping
(c) vingwea
(d) bisref
Answer 24:
(a) Cotton
(b) Spinning
(c) Weaving
(d) Fibres
Benefits of Solving Important Questions Class 6 Science Chapter 3
While you solve important questions of Class 6 Science Chapter 3 to enhance time management skills, self-confidence, and familiarity with examination patterns, you ought to create a study strategy as well.
This strategy should help you cover any knowledge gaps you notice during your preparation. You dig out the question types that you could not solve in the Important Questions Class 6 Science Chapter 3 and focus on them and practice a little more to improve your score. This way, you can use Extramarks study resources to develop effective strategies for preparation and further enhance your understanding of the chapter topics.
Here are some of the benefits of practising important questions:
- Solving important questions Class 6 Science Chapter 3 will give an in-depth understanding of concepts. It improves your thinking ability.
- All the questions and solutions are created from the examination point of view. It helps you to face your examination confidently and let go of the fear of examination.
- Chapter 3 Class 6 Science important questions serve as a valuable self-assessment tool to measure the progress of your examination preparation. Solving Science Class 6 Chapter 3 important questions help you keep track of your progress. You can figure out your weak and strong areas and work on them accordingly.
- Solving Class 6 Science Chapter 3 important questions also help you rectify your mistakes before your examination. This encourages the students to master the topic and increases their confidence in achieving a higher grade.
Extramarks believes in incorporating joyful learning experiences through its own repository of resources. Extramarks provide learning solutions and important questions for students from Class 1 to Class 12. We have abundant resources available on our website. Students can click on the links given below to access some of these resources: