Food: Where Does It Come From? This is the first chapter of the Class 6th CBSE syllabus, which teaches us about food sources. Food is any substance that we eat or drink, and it contains nutrients. Without food, no living organism can survive. Food acts as fuel for our bodies. It gives energy to our bodies. It is also necessary to know where this food comes from. It is a basic thing that is essential for our lives.
Extramarks is an online learning platform providing the most reliable study materials for students from Class 1 to Class 12. Students can find comprehensive study resources, including NCERT solutions, CBSE revision notes, CBSE sample papers, CBSE past years’ question papers, and more on our website.
Our question bank of important questions Class 6 Science Chapter 1 covers a variety of questions from different sources such as NCERT textbooks, NCERT exemplars, other reference books, etc. As it covers the questions from full chapter topics, it helps students to recall and revise the whole chapter when they practise questions from our question bank.
Extramarks Class 6 Science Chapter 1 important questions contain distinct sections of questions which include multiple choice questions, short answer questions, medium answer questions, and long answer questions. The solutions to these questions are prepared by leading science teachers and strictly adhere to the CBSE exam guidelines. So students can confidently rely on our solutions for their exam preparation.
Class 6 Science Chapter 1 Question Answer
Below are a few of the questions from our Chapter 1 Class 6 Science important questions along with their solutions. Students can register on the Extramarks website and gain full access to our questions and answers.
Question 1. Fill up the blanks with the words given:
herbivore, plant, milk, sugarcane, carnivore
(a) Tiger is a ____________________ because it eats only meat.
(b) Deer eat only plant products and so-called ______________.
(c) Parrot eats only _________________ products.
(d) The ________________ that we drink, which comes from cows, buffaloes and goats, is an animal product.
(e) We get sugar from ___________________.
Answer 1 :
- Carnivore
- Herbivore
- Plant
- Milk
- Sugarcane
Question 2. Read the clues and fill up the blanks given below each of them.
(a) Honey Bees suck from flowers.
N_ _T_R
(b) Animals which eat other animals.
_A _N_V_R_S
(c) Animals which eat only plants and plant products.
HE_B_ _ _ _ E_
(d) Animals which eat both plants and animals.
_MN I_O_ _ _
Answer 2 :
(a) NECTAR
(b) CARNIVORES
(c) HERBIVORES
(d) OMNIVORES
Question 3. The part of a banana plant not used as food is:
(a) flower.
(b) fruit.
(c) stem.
(d) root.
Answer 3: (d)
Explanation: In banana plants, stems, fruit, and flowers are edible. Other root parts are not edible.
Question 4. Given below are the names of some animals.
(i) Goat
(ii) Human beings
(iii) Cockroach
(iv) Eagle
Which of the above animals form a pair of omnivores?
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (ii) and (iv)
Answer 4: b
Explanation : Omnivores are animals that depend on both plants and animals for their food. Humans and cockroaches eat both plants and animals. So they are called omnivores. The goat is a herbivore. It eats only plants. Eagles depend on other animals for food. So it is a carnivore.
Question 5.
Given below is a list of edible plants.
(i) Banana
(ii) Pumpkin
(iii) Lady’s finger
(iv) Brinjal
Which pair of plants have two or more edible parts?
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (i) and (iv)
Answer 5: a
Explanation: In both bananas and pumpkin, three parts are edible. In bananas, flowers, fruits, and stems are the edible parts. In pumpkin, flowers, fruits, and seeds are the edible parts. Only the fruit is edible in lady’s finger and brinjal plants.
Question 6.
What are the ingredients of kheer?
- Milk, rice, sugar
- Ghee, water, spices
- Rice, dal, water, salt
- None of these
Answer 6: a) Milk, rice, sugar.
Question 7. The most common leaves used as food are:
- Spinach.
- Peas.
- Cabbage.
- Both (a) and ( c)
Answer 7 : d
Explanation: The leaf is the edible part of both spinach and cabbage.
Question 8.
In which of the following categories are human beings placed?
- Herbivores
- Carnivores
- Omnivores
- None of these
Answer 8: c
Explanation: Human beings are placed under omnivores because they depend on both plants and animals for their food.
Question 9. What are the two main sources of food?
Answer 9:
The two main sources of food are
Question 10. Define food.
Answer 10: Food is a substance consumed by living organisms for energy, nutritional support, growth, and other such body functions.
Question 11. Where do bees store honey?
Answer 11: Bees store honey in bee hives.
Question 12. Given below are jumbled words, which are the names of parts of a plant. Rearrange them to get the correct words.
(a) LILCHI
(b) ITRUF
(c) SEANBOYA
(d) GURSA
(e) ROUNDGUNT
Answer 12 :
(a) CHILLI
(b) FRUIT
(c) SOYABEAN
(d) SUGAR
(e) GROUNDNUT
Question 13. Name a plant which has one edible part.
Answer 13: Sugar cane is a plant which has one edible part.
Question 14. What are the various food items made of?
Answer 14: The different food items are made of different ingredients. For example, to prepare vegetable curry, we need different kinds of vegetables, salt, spices, oil, etc.
Question 15. Name the plant from which the sugar is obtained.
Answer 15: Sugar is obtained from sugarcane in India and from sugar beet in European countries.
Question 16. Which term in the following includes the other three?
Cow, monkey, buffalo, herbivores.
Answer 16: Herbivores.
Explanation: Cow, monkeys and buffalo come under herbivores.
Question 17. Name the process in which moong is germinated to obtain more nutritious food.
Answer 17: Sprouting is the process in which moong seeds would germinate and put new shoots out to form sprouts. This process happens when moong is soaked in water and the seeds get moisture.
Question 18. List some foods that we obtain from animals.
Answer 18: The food items that we get from the animals are
Question 19. What do you mean by sprouting?
Answer 19: Sprouting is the process whereby seeds begin to grow or germinate. The tiny white-coloured roots that develop from the seeds are called sprouts.
Question 20. Name two ingredients in our food that are not obtained from plants or animals. Mention one source for each ingredient.
Answer 20: The two ingredients that are not obtained from plants and animals are water and salt.
- Salt is obtained from seawater and rocks.
- Water is obtained from various sources such as ponds, wells, lakes, rivers, etc.
Question 21. Name the most common food items provided by the following animals:
(a) cow
(b) hen
(c) goat
Answer 21 :
(a) Cow – Provides us with milk.
(b) Hen – Provides us with eggs and meat.
(c) Goat – Provides us with milk and meat.
Question 22. What are the essential nutrients present in our food?
Answer 22: The essential nutrients present in our food are
- Carbohydrates
- Proteins
- Fats
- Vitamins
- Minerals
Question 23. List a few organisms that eat both plants and animals.
Answer 23:
- Pig
- Human beings
- Birds
- Bears
- Rats
- Squirrels
Question 24. Classify the following food items ( into plant or animal ) based on the source of the main ingredient.
- Ghee
- Idli
- Chicken curry
- Jaggery
Answer 24:
- Ghee – Animal
- Idli – Plant
- Chicken curry – Animal
- Jaggery – Plant
Question 25.
Column I |
Column II |
Milk, curd, paneer, ghee |
Eat other animals |
Spinach, cauliflower, carrot |
Eat plants and plant products |
Lions and tiger |
are vegetables |
Herbivores |
Are all animal products |
Answer 25:
Column I |
Column II |
Milk, curd, paneer, ghee |
Are all animal products |
Spinach, cauliflower, carrot |
are vegetables |
Lions and tiger |
Eat other animals |
Herbivores |
Eat plants and plant products |
Question 26. What are the edible parts of the plants?
Answer 26:
The edible parts of the plants are
- Roots
- Stems
- Leaves
- Flowers
- Seeds
Question 27. List two of your favourite food items and mention their ingredients.
Answer 27:
S.No. |
Favourite food |
Ingredients |
|
|
|
1. |
Chapati |
Flour, salt, oil, water. |
2. |
Dal curry |
Dal, onions, spices, tomatoes, oil, water, and salt. |
Question 28. Name the types of oil that can be used for making food items.
Answer 28:
- Mustard oil
- Groundnut oil
- Sunflower oil
- Gingelly oil
- Soybean oil
- Coconut oil
- Olive oil
Question 29. Label and colour the different parts of the plant given below.
Answer 29 :
(a) Flower
(b) Floral bud
(c) Leaf
(d) Stem
Question 30. Name any five products prepared from milk.
Answer 30:
The five products prepared from milk are
- Cheese
- Ghee
- Butter
- Sweets
- Curd
Question 31. Name five plants and the parts that we eat.
Answer 31:
PLANTS |
PARTS |
Potato |
Root |
Apple |
Fruit |
Cabbage |
Flower |
Spinach |
Leaves |
Nuts |
Seed |
Question 32. Do all living beings need the same type of food?
Answer 32: No, all living beings do not need the same kind of food. It depends upon their eating habits. Herbivores are animals that depend only on plants and plant products. Carnivores are animals that primarily depend on other animals for food. Omnivores animals depend on both plants and animals for their food.
Question 33. Explain in detail the processes of making sprouts from moong.
Answer 33: The steps involved in making sprouts from moong are:
- Take a container filled with water.
- Put dry moong into it.
- The next day, we see that the water is mostly drained, and seeds are left in the vessel. The seeds absorb water for their growth.
- Then wrap those seeds with a wet cloth and set them aside.
- Sprinkle the water on the piece of cloth from time to time. This is done to keep them wet.
- When the wrap is removed, we can find that tiny white roots have emerged from the seed. This indicates that the seeds have sprouted.
Question 34. Identify the animals in the grid given below and categorise them into herbivores, carnivores, and omnivores.
Answer 34 :
Herbivore Animals: Goat, Cow
Carnivore Animals – Lion, Frog, Wolf
Omnivore Animals – Rat, Hen, Cat, Human, Crow, Owl, Ant
Question 35. Why do living organisms need food?
Answer 35:
- Food provides nutrition.
- Food provides the energy required by the body to carry out various activities.
- It also promotes growth.
- It also protects the body against numerous diseases.
Question 36.
Define
- Herbivore
- Carnivore
- Omnivore
Answer 36:
- Herbivores – Animals which eat only plants and plant products are called herbivores. Example: cow, camel, horse, etc.
- Carnivores – Animals that depend on other animals for food are called carnivores. Example: Tiger, wolves, etc.
- Omnivores – Animals which depend on both plants and animals are called omnivores. Example: Dogs, cats, human beings.
Question 37. Suggest some ways to avoid wastage of food.
Answer 37: Few ways to avoid food wastage:
- Proper storage of food items such as fruits, vegetables, pulses, grains, etc.
- Cook only as much food as you need.
- Must know the expiry date of the product and use it before the given date.
- Leftovers must be kept in the refrigerator and can be reused.
- Buy as few groceries as you need. Don’t try to store it for a longer period of time.
- Try to hand over the leftovers to friends and neighbours.
- Try to use the ingredient which is at the stage of getting spoiled.
Question 38. Connect the animal with the food it eats with an arrow using different colours. One is done for you.
Answer 38:
Buffalo – Grass
Lion – Goat
Lizard – Insects, Spider
Rat – Grain
Insect – Grain, Grass
Spider – Insects
Snake – Rat, Lizard, Goat
Goat – Grass, Grain
Question 39. How is honey produced?
Answer 39: Bees collect nectar (sweet juices) from flowers. Then it converts it into honey and stores it in its hive. We know that flowers and their nectar are available during some parts of the year. So, the bees store this nectar during this period for their use for the entire year. When humans find such a beehive, we collect the food stored there by the bees, which is in a thick liquid format, and this is how honey is produced.
Question 40. Give some examples of food obtained from plants and animals.
Answer 40:
Food that we get from plants |
Food that we get from animals |
|
|
Fruits |
Milk |
Vegetables |
Meat |
Cereals |
Honey |
Pulses |
Egg |
Grains |
Butter |
Spices |
Ghee |
Benefits of Solving Important Questions Class 6 Science Chapter 1
To gain a good mastery over Science, it is necessary to keep revising and practising a lot of questions and answers. At Extramarks our expert Science faculty understands the importance of solving regular questions to enhance one’s understanding of the chapter. Students can register on our website and access our important questions Class 6 Science Chapter 1. It’s a comprehensive set of questions curated from various sources.
These are important questions Class 6 Science Chapter 1 contains solutions with step-by-step explanations, which makes learning much easier and helps students understand the concepts behind each answer.
Mentioned below are some benefits of practising from our Important Questions Class 6 Science Chapter 1:
- Practising important questions Class 6 Science Chapter 1 strengthens the chapter concepts and ultimately helps students score better marks in examinations.
- We can observe a huge difference in the scores of the students because practising questions help students revise the entire syllabus of the chapter.
- It helps them evaluate themselves. By solving Important Questions Class 6 Science Chapter 1, students will come to know where they are lagging. They can concentrate more on that particular topic.
- It improves students’ critical and analytical thinking abilities. It gives students an overall idea of how the questions might appear in their exams and helps them stay prepared.
Extramarks offers comprehensive NCERT-based study solutions for students in grades 1–12. We have abundant study resources available on our website. Students can click on the links given below to access some of these resources: