Class 6 Science Chapter 12 Question Answer – Electricity and Circuits
Science introduces and elaborates new concepts and ideas to students. Science teaches students to be curious and develop critical and scientific methods to reach logical conclusions. Science is interesting and stimulating. It also opens up new opportunities for a lot of careers. By excelling in science, students can pursue a lot of interesting careers such as medicine, research, biotechnology, engineering, etc.
Chapter 12 of CBSE syllabus Class 6 Science is about Electricity and Circuits. The chapter covers the following topics:
- Electric cell
- A bulb connected to an electric cell
- An electric circuit
- Electric switch
- Electric conductors and insulators
Extramarks is one of the leading online educational platforms providing study materials for students from Class 1 to Class 12. Students can register on the Extramarks website to get access to all the study material.
Our expert Science faculty members know the importance of solving questions for students to enhance their conceptual understanding of various topics. To help students to score better marks and boost their confidence during their exam preparations, Extramarks provides Chapter 12 Class 6 Science Important Questions. Solving the important questions given in this question bank will prove to be useful for students aspiring for high grades in the exams.
The question bank Class 6 Science Chapter 12 Important Questions has proved beneficial to a lot of students as it includes exam-oriented questions which are carefully designed by our experienced Science subject experts. And detailed explanations are given along with each answer. This helps students to revise the chapter while solving these questions.
Apart from the Important Questions Class 6 Science Chapter 12, students can find a lot of additional study resources on our website including NCERT chapter-wise notes, revision notes, previous years’ questions papers , etc. At Extramarks students can trust and enjoy the process of learning and improve their academic performance, through revisions, make them aware of their mistakes through guided practice and help them to get the best results.
Get Access to CBSE Class 6 Science Important Questions with Solutions
Also, get access to CBSE Class 6 Science Important Questions for other chapters too:
Important Questions Class 6 Science Chapter 12 – With Solutions
Regularly solving Extramarks question bank Important Questions for Class 6 Science Chapter 11, will help improve their performance in exams and score better marks.
Students are advised to solve Class 6 Chapter 12 Science Important Questions after first thoroughly understanding the chapter and solving NCERT textbook questions for optimum results. .
Given below are a set of questionnaires and their answers from our question bank of Important Questions Class 6 Science Chapter 12.
Question 1: Fill in the blanks :
(a) An electric cell has _______________ terminals.
(b)A device that is used to break an electric circuit is called _______________.
Answer 1:
(a) An electric cell has two terminals.
(b) A device that is used to break an electric circuit is called a switch.
Question 2: Choose the incorrect statement.
(a) A switch is the source of electric current in a circuit.
(b) A switch helps us to use electricity as per our requirement.
(c)A switch helps to complete or break the circuit.
(d) When the switch is open, an air gap between its terminals is present.
Answer 2: (a) A switch is the source of electric current in a circuit.
Batteries are the source of electric current in a circuit. Batteries create a difference in electric potential due to which current flows.
Question 3: Determine ‘True’ or ‘False’ for the following statements:
(a) Electricity can flow through metals.
(b) Electric current can pass through a sheet of thermocol. .
(c) Instead of metal wires, a jute string can be used to make a circuit.
Answer 3:
(a) True
Metals have a conductivity property which allows the electric current to pass through them.
(b)False
Electric current can not pass through a sheet of thermocol as it does not have the property of electric conductivity; hence it does not allow electricity or electric current to pass through it.
(c) False
Instead of using metal wires, a jute string can not be used to make a circuit as a jute does not allow electricity or electric current to pass through it.
Question 4: Which of the following is performed by an electric cell
- a) Uses electricity
- b) Uses light
- c) Produces electricity
- d) None of the above
Answer 4: c) Produces electricity
An electric circuit produces electricity and acts as a source of electricity in an electric circuit.
Question 5: What is the purpose of using an electric switch? Name some of the electrical gadgets that have switches built into them.
Answer 5: The function of a key in an electric circuit is to complete the circuit or break the circuit. All the electric gadgets have switches built into them like television, oven, fan etc.
Question 6: The filament of a torch bulb is
(a) A metal case.
(b) Two thick wires.
(c) Metal tip at the centre of the base.
(d) A thin wire.
Answer 6: (d) a thin wire. The filament of the bulb is made of a thin wire from a metal called tungsten, as it has a very high melting point.
Question 7: Define
- i) Electric cell
- ii) Battery
Answer 7:
- i) Electric cell is the source of energy in an electric circuit. It produces electricity through chemical reactions present inside the cell.
- ii) Battery is formed when two or more cells are joined together in a circuit.
Question 8: Why should an electrician use rubber gloves while repairing an electric switch at your home? Explain.
Answer 8: An electrician uses rubber gloves while repairing an electric switch at your home as rubber is an insulator and hence will not allow electricity to pass through it. Hence using rubber gloves protects the electrician from electric shock.
Question 9: What are the reasons why the bulb in an electric circuit does not light up?
Answer 9: Given below are some of the reasons why a bulb does not light up in an electric circuit:
- Only one of the wires is connected properly to the electric cell, while the other is poorly connected or not connected at all.
- Two different wires are not connected or soldered properly.
- One wire is connected properly to the bulb, while the other is not connected or is poorly connected.
Question 10: What is an electric circuit?
Answer 10: Electric circuit consists of a wire, battery, switch, and appliance. An electric circuit is defined as a closed path through which electricity passes. through the positive terminal of the battery to the negative terminal. The switch is used to break or start the flow of electricity in a circuit made from a conductive substance.
Question 11: How does the bulb function, and what causes the bulb to fuse?
Answer 11: A bulb is an electric appliance which emits light by converting electric energy into light energy.
A bulb consists of a thin wire-like structure known as a filament. When the circuit is switched on,electricity passes through the electric current. This causes the filament present in the bulb to heat up, and the bulb is lit up.
The filament is usually made by substances having high melting points, as when electricity passes the filament, it lights up and gets heated. But sometimes, when there is a surge of electricity in the circuit, more amount of electricity passes through the filament causing the filament to heat up more hence increasing its temperature. This causes the filament to melt due to excessive heat. This results in the fusing of the bulb.
Question 12:Paheli wanted to glow a torch bulb using a cell. She could not get connecting wires; instead, she got two strips of aluminium foil. Will she succeed? Explain how?
Answer 12: Paheli will succeed in glowing a torch bulb using aluminium foil as aluminium is a metal; hence it conducts electricity. By attaching one strip of aluminium to the positive terminal of the bulb and the other to the negative terminal of the bulb, the circuit will be completed, and electricity will pass through, resulting in the torch bulb glowing.
Question 13: choose the correct option
(i) Cell is a device which
(a) converts chemical energy in electrical energy
(b) electrical energy into magnetic energy
(c) electrical energy into light energy
(d) None of the above
Answer: a)converts chemical energy in electrical energy
In a cell, various chemicals are used to produce a potential difference.
(ii) A bulb has
(a) two terminals and one filament
(b) two terminals and two filaments
(c) multiple terminals and single filament
(d) single terminal and single filament
Answer:
(a) two terminals and one filament
A bulb has a filament which glows and two terminals which are joined by two terminals of the battery.
(iii) Filament present inside the bulb is made up of
(a) aluminium
(b) chromium
(c) platinum
(d) tungsten
Answer:
(d) Tungsten
As tungsten metal has a very high melting point and high resistance.
(iv) Bulb glows only in
(a) closed circuit
(b) open circuit
(c) in both circuits
(d) open circuit if the bulb is not fused
Answer: a) closed circuit
As only a closed circuit is a complete circuit.
(v) A battery consists of
(a) a single cell a combination of cells in which cells are joined (+) to (+)
(b) a combination of cells in which cells are joined (+) to (-)
(c) a combination of cells in which cells are joined (+) to (+)
(d) None of the above
Answer: b) a combination of cells in which cells are joined (+) to (-)
Two or more cells are combined in such a way that the (+) terminal of one cell is joined to the (-) terminal of the other is called battery.
(vi) Substances which allow electricity to pass through it are called
(a) an insulator
(b) a conductor
(c) superconductor
(d)semiconductor
Answer: b) a conductor
Substances allow an electric current to pass through them.
(vii) Which is an example of an insulator
(a) bakelite
(b) aluminium
(c) tap water
(d) All of these
Answer: a) bakelite
Aluminium and tap water are conductors of electricity.
(viii) An example of a conductor is
(a) tap water
(b) salt solution
(c) metal wire
(d) all of these
Answer: (d) all of these
Tap water, salt solution and metal wire are examples of conductors.
(ix) How many terminals are present in a dry cell?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
Answer: (b) Two
A dry cell has two terminals (+ve) and (-ve).
(x) To prevent electric shocks, the metallic electrical wires are insulated with
(a) paper
(b) aluminium
(c) cotton
(d) plastic
Answer: (d) plastic
Plastic is an insulator of electricity.
Question 14: List down differences between conductors and insulators.
Answer 14: Differences conductors and insulators are :
Conductors |
Insulators |
Conductors are materials which allow the passage of electricity through them. |
Insulators are materials which do not allow the passage of electricity through them. |
Conductors are used in the construction of electric circuits. |
Insulators are used to break/end the electric circuits. |
Conductors are used in electric wiring and electric appliances. |
Insulators are used in the covering of conductors to prevent electric shocks.Switchboards and handles of electric equipment are made of insulators. |
Examples of conductors are metals, salt solutions, electrolytes etc. |
Examples of insulators are rubber, plastic, wood etc. |
Question 15: What is fuse? How does it work?
Answer 15: A fuse is attached to an electric circuit in order to prevent excess flow of current throughout the circuit. Fuse is an electrical object which is made by materials of specific resistance. If high voltage current flows through the circuit, then due to high temperature and heat generated the fuse melts therefore breaking the circuit. Fuse is attached in circuits of households or places with electric connection. This saves other electronic devices from being damaged in short circuits.
Benefits of Solving Important Questions Class 6 Science Chapter 12
Science is a conceptual subject requiring a lot of practice in solving questions and writing answers to retain the concepts.
Students will benefit by solving Important Questions Class 6 Science Chapter 12 in many ways, some of which are listed below:
- Important Questions Class 6 Science Chapter 12 contains questions of every format, including Multiple Choice Questions [MCQs], fill in the blanks, short answer type questions, and long answer type questions. Practising so many questions will enhance student’s writing skills and will enable them to form answers in a better way..
- Questions included in our question bank of Important Questions Class 6 Science Chapter 12 are curated by subject experts, which are specifically designed to help students in retaining the concepts while also helping them revise the whole chapter altogether.
- Students are expected to solve Science Class 6 Chapter 12 Important Questions after going through the NCERT textbook and NCERT exemplar. Solving this question bank after understanding the concepts will help students to identify their weak spots and discover topics which need more preparation. Students can further work on the areas which need improvement and perform well in exams to score good marks.
Along with Important Questions Class 6 Science Chapter 12 Extramarks also provides various other resources for helping students in their preparation to excel in exams. Links for a few of the resources are given below: