Science is an area of study that deals with the natural world. Body movement is the eighth chapter in the Class 6 Science syllabus. Movement is the body’s change of place or position from one position to another. Muscles are tissues that can contract and help in the movement of other body parts. By moving, you can strengthen your muscles, improving stability, balance, and coordination. It also allows blood to flow. Movements are brought about by the joint efforts of the skeletal and muscular systems.
Extramarks is one of the best online learning platforms. It has comprehensive educational content and resources on its website and offers students everything they need for their studies and exam preparation in one place. Extramarks employs in-house experienced faculty members who have prepared high-quality interactive learning materials to make learning fun and engaging for students from Class 1 through 12.
Extramarks believes in the process of learning and mastering science by practising a lot of questions. To help students with having consolidated access to exam-oriented questions, our experts have collated questions from many important sources into our question bank Important Questions: Class 6 Science Chapter 8. These questions in our Class 6 Science Chapter 8 Important Questions are prepared by referring various sources such as NCERT books, NCERT exemplars, and other references. Solving Important Questions Class 6 Science Chapter 8 gives you an actual picture of what you can expect from the examination. Our question banks are prepared based on the same pattern as the actual question paper. This will help you score good marks in examinations.
Important Questions Class 6 Science Chapter 8-With Solutions
Important questions The Class 6 Science Chapter 8 is an important tool to understand the types of questions expected, the division of marks and develop a familiarity with the examination patterns.
Here is a list of questions and their answers from our question bank of Important Questions for Class 6 Science Chapter 8. Students can get full access to these questions and their answers by registering on the Extramarks website.
Question 1. Fill in the blanks:
(a) A combination of cartilages and bones forms the _______________ of the body.
(b) Joints of the bones help in the _____________ of the body.
(c) The contraction of the ____________ pulls the bones during movement.
(d)The bones at the elbow are connected by a ______________ .
Answer 1:
(a) skeleton
(b) movement
(c) muscle
(d) hinge
Question 2. Which of the following joints is immovable?
(a) Shoulder and arm
(b) Knee and joint
(c) Upper jaw and skull
(d) Lower jaw and upper jaw
Answer 2: The joints in the upper jaw and skull are fixed. There is no mobility between the bones involved in this type of joint. These joints are hence fixed and immobile.
Question 3. Name various parts of the skeletal system.
Answer 3: The skeletal system can be divided into the following main parts:
- Skull
- Limb bones
- Backbone
- Shoulder bones
- Chest bones
- Hip bones.
Question 4. Keeping your arm straight, move it forwards and backwards, up and down. Can the arm move freely without any restrictions in all directions?
Answer 4: Yes, the arm can move freely in all directions, i.e. forward, backward, down and up.
Question 5. Do all animals have bones?
Answer 5: No, not all creatures have bones. The only creatures with bones are those with backbones. Sharks’ skeletons are the only ones fully formed of cartilage among animals with backbones. The bodies of leeches, worms, and jellyfish are not supported by solid structures.
Question 6. What is bone marrow? Give its main function.
Answer 6: Bone marrow is a spongy substance found in the centre of the bones. Its main function is to produce new blood cells to replace damaged and worn-out ones.
Question 7. Which organisms do not have muscles or a skeleton for movement?
(a) Dog
(b) Snail
(c) Earthworm
(d) Human being
Answer 7: None
Explanation: The skeleton is absent from earthworms. There are two sets of muscles in it, one of which makes it long and thin and the other of which makes it fat. These muscles’ contractions and relaxations facilitate movement. Exoskeletons and muscles are present in snails. Dogs and humans both have muscles and an endoskeleton.
Question 8. What would have happened if our backbone had been made of one single bone?
Answer 8: If our backbone had only one bone, we would not be able to bend and twist our backbone. .
Question 9. How many types of joints are there? Explain each of them.
Answer 9: The main types of joints in the human are:
- Hinge joint
- Ball and socket joint
- Pivot joint
- Fixed joint
(i) Hinge joint: Hinge joints allow bones to move in only one direction, i.e. back and forth.
(ii) Ball and socket joint: A “ball”-shaped bone end that fits into a “socket” (hollow space) in another bone makes up the ball and socket joint. Such joints, like the hip and shoulder joints, permit movement in all directions.
(iii) Pivot joint: A cylindrical bone rotates within a ring-shaped bone in a pivot joint. The pivot joint permits movement in both directions, including right and left, for example, at the neck joint.
(iv) Fixed joint: In certain joints, the bones are held together so firmly that they are completely immobile.
Question 10. Boojho hurt his ankle after falling off a tree. The doctor found that the ankle was fractured after the examination. How was it detected?
Answer 10: A doctor must have examined the affected area for oedema and obtained an ankle X-ray. The forms of the bones in our body are visible in X-ray scans. The doctor may have confirmed a fracture in the ankle by glancing at the x-ray.
Question 11. List the organs that are protected by the rib cage.
Answer 11: The organs that are protected by the rib cage are
Question 12. Why do animals move from one position to another?
Answer 12: Animals move from one place to another for various reasons:
- To obtain their food and shelter.
- Most animals that migrate do so to find food or more livable conditions.
- To protect themselves from enemies and unfavourable climates.
- Some animals migrate to breed.
Question 13. Indicate ‘true’ and false’ among the given following sentences:
(a) The cartilages are harder than bones.
(b) The finger bones do not have joints.
(c) The movement and locomotion of all animals are the same.
(d) Cockroaches have an outer skeleton.
(e) The forearm has two bones.
Answer 13 :
(a) False
(b) False
(c) False
(d) True
(e) True
Question 14. Name the three components of the skeleton.
Answer 14: Skeleton is made up of three different components. They are bones, joints and cartilage.
Question 15. How many muscles work together in order to move a bone?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
Answer 15: (b) Two
Question 16. Match the following items given below in Column I with one or more items in Column II.
Column I |
Column II |
Upper jaw |
Have fins on the body |
Fish |
It has an outer skeleton |
Ribs |
Can fly in the air |
Snail |
is an immovable joint |
Cockroach |
Protect the heart |
|
It shows very slow movement. |
|
Have a streamlined body |
Answer 16:
Column I |
Column II |
Upper jaw |
is an immovable joint |
Fish |
Have fins on the body, have a streamlined body |
Ribs |
Protect the heart |
Snail |
Has an outer skeleton and shows very slow movement |
Cockroach |
Has an outer skeleton and can fly in the air |
Question 17. Listed below are various types of movements in animals.
[Running, Walking, Jumping, Slithering, Flying, Crawling, Creeping, Swimming, ]
Put down the types of movements seen in each animal.
(a) Duck
(b) Horse
(c) Kangaroo
(d) Snail
(e) Snake
(f) Fish
(g) Human beings
(h) Cockroach
Answer 17 :
(a) Duck – Walking, Flying, Swimming
(b) Horse – Running, Walking
(c) Kangaroo – Jumping
(d) Snail – Creeping, Crawling
(e) Snake – Slithering
(f) Fish – Swimming
(g) Human beings – Walking, Running, Jumping, Swimming, Crawling
(h) Cockroach – crawling, Flying, Running
Question 18. Underwater divers wear fin-like flippers on their feet to
(a) swim easily in the water
(b) walk over the bottom of the sea(sea bed).
(c) look like a fish
(d) walk on water’s surface
Answer 18: (a)
Explanation: When swimming, the muscles in the front section contract, creating a wave-like curve on one side, and the fin-like flippers move on the opposite direction, pushing the underwater divers forward by putting force on the water around them.
Question 19. Name the type of joint of your hand that helps you grasp a badminton racquet.
Answer 19: Hinge joints in our fingers help us grasp a badminton racquet.
Question 20. Provide one-word answers to the following statements given below.
- Joint, which allows movement in all directions.
- The rigid structure forms the skeleton.
- Part of the body with a fixed joint.
- Help in the movement of the body by contraction and relaxation.
- Bones that join with the chest bone at one end and to the backbone at the other end.
- The framework of bones gives shape to our body.
- Bones that enclose the organs of our body that lie below the abdomen.
- Joint where our neck joins the head.
- Part of the skeleton forms the earlobe.
Answer 20:
- Ball and socket joint
- Bone
- Upper jaw with the skull
- Muscles
- Ribs
- Skeleton
- Pelvic bones
- Pivotal joint
- Cartilage
Question 21. Bones are hard structures and cannot be bent. However, we can still bend our elbows, knees, etc. How is this possible?
Answer 21: The existence of several types of joints between the bones allows us to bend various bodily parts, including the elbow, knee, back, etc. The hinge joint connects two or more bones, which make up the elbow and knee, rather than just one bone. We can bend our elbows and knees with the help of these muscles and this joint.
Question 22. What is the name of the small bone which makes up the backbone?
Answer 22: Vertebrae is the name of a small bone which makes up the backbone.
Question 23. What is cartilage?
Answer 23: Cartilage is a soft, elastic, and flexible connective tissue. It prevents the bones from rubbing against one another.
Question 24. Snail moves with the help of its
(a) shell
(b) bone
(c) muscular foot
(d) whole body.
Answer 24: (C)The snail’s strong muscular foot extends outside during locomotion and is attached to the ground. It creates a sequence of waves that the snail can use to propel itself forward. A unique gland in a snail’s foot produces a slimy mucus that creates a slick surface that helps the snail walk more easily.
Question 25. Name the longest bone in our body.
Answer 25: The femur is the longest bone in our body.
Question 26. What is a skeleton? State its functions.
Answer 26: The skeleton is the framework of bones and cartilage that supports and protects the body’s soft tissues and internal organs.
Functions of the skeleton:
- The skeletal system provides shape to the body.
- It works as a support structure for your body.
- It facilitates movement.
- It produces blood cells.
- It protects organs.
- It stores minerals and fats.
Question 27. List the names of three animals that have streamlined bodies.
Answer 27:
Question 28. What is a muscle? Explain how it helps in movement.
Answer 28: Muscles are soft tissues. Many stretchy fibres make up your muscles. Different types of muscles have different functions. . Muscles are attached to the bones through a long fibre called a tendon. There are more than 600 muscles in our body.
Muscles always function in pairs. In a pair of muscles, when one contracts, the other muscle relaxes. A muscle can only return to its initial position after the other muscle in the pair contracts.
Benefits of Solving Important Questions Class 6 Science Chapter 8
Given below are some of the benefits that many students have reaped by solving questions from our question bank of Science Class 6 Chapter 8 Important Questions:
- Solving questions from our question set is the best way to evaluate your performance in the examination. This helps the student understand the main topics in the syllabus. Once students understand those areas, they can give more focus and work on them harder. This helps them score good marks.
- Referring to our questions and solutions, students have an idea of the types of questions asked and which topics are significant. It also helps students improve their academic understanding.
- Solving Chapter 8 Class 6 Science important questions also assesses the time management abilities of students. This helps to reduce stress during final exams, which will help them score better marks.
Extramarks provide learning solutions and important questions for students from Class 1 to Class 12. We have abundant resources available on our website. Students can click on the links given below to access some of these resources: